Usædvanligt vejrfænomen skaber omfattende strømafbrydelser efter stormen Malik

Områder på både Sjælland og mange steder i Jylland er ramt af strømafbrydelserne. Både lyskryds, industribygninger og husstande har stået uden strøm til morgen.

Stormen Malik ramte landet i løbet af lørdagen med vind af stormstyrke og vindstød op til orkan. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Artiklen er opdateret 31/01 klokken 12:00 med de korrekte regler om vigepligt.

Det var lidt mere end en havestol i et parcelhuskvarter, som stormen Malik formåede at vælte i weekenden. Stormen var den kraftigste, Danmark har set i seks år, og udover ødelagte drivhuse og væltede træer, så er stormen nu også gået ud over elnettet i mange områder i landet.

Mange tusinder husstande, flere lyskryds og industrivirksomheder har derfor stået uden strøm i løbet af morgenen.

Det er både på Sjælland og over hele Jylland, at store og små områder har oplevet strømafbrydelser. Det fortæller Johannes Guldbæk, som er afdelingsleder for el-netdriften ved el-netselskabet N1.

- Det kan være alt fra 4 huse til 10.000 huse eller kunder, der bliver ramt, alt efter hvilket komponent, der er koblet ud, siger han.

Det er et sjældent vejrfænomen, der er skyld i de mørklagte lyskryds, slukkede gadelamper og huse uden strøm rundt omkring i landet.

Ifølge Johannes Guldbæk er det stormen, der har hvirvlet salt rundt i luften – og det skaber problemer for elnettet. Og det er ellers noget, han kun har set en enkelt gang før i sine 25 år i elforsyningen.

- I går, da der var dejligt solskin, kunne man se en film af salt på vinduerne derhjemme. Det samme er der sket med vores el komponenter, fortæller Johannes Guldbæk.

- Når der kommer fugt på salten, begynder salten at lede strøm, og det ender med at give strømudfald og strømafbrydelser.

Mørklagte lyskryds skaber forvirring

Lyskrydset i Hune i Nordjylland et blot et af mange mørklagte lyskryds i landet. (Foto: Andreas Erecius Christensen - DR © DR Nórdjylland)

Flere lyskryds er gået i sort – blandt andet i Aalborg Kommune, hvor mange teknikere er på vej rundt for at undersøge omfanget, fortæller afdelingsleder Henrik Jess Jensen.

- Vi har ikke det fulde overblik endnu, men vores teknikere skal fysisk ud og genstarte lyskurvene manuelt, så det tager noget tid desværre, siger han.

Og de mørklagte lyskryds kan skabe forvirringer i trafikken. Men Henrik Zeiner, som er kørelærer på Hjallerup Køreskole har en tommelfingerregel til, hvordan man som bilist skal forholde sig.

- Det er som regel den modigste, der kører først, når man holder ved et mørklagt lyskryds, for der er mange, der ikke kender reglerne, siger han.

Når man kommer til et mørklagt lyskryds, skal man kigge efter, om der er en tavle med trekant på spids, som viser, om man har ubetinget vigepligt, forklarer Henrik Zeiner.

- Der er ubetinget vigepligt i 99 procent af tilfældene, når man skal igennem et mørklagt lyskryds.

Det er ikke kun enkelte nabolag eller lyskryds, der er ramt. Et område omkring Herning har været det mest ramte i landet i dag, ifølge Johannes Guldbæk. Han vurderer, at mellem 10 til 15.000 husstande og industrivirksomheder har været ramt af strømnedbrud i det område.

Strømafbrud giver produktionstab

Danish Crown i Sæby har arbejdet på højtryk alle ugens dage for at indhente deres tidsplan. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Stormens eftervirkninger og strømafbrud har også fået konsekvenser for flere industrivirksomheder. Blandt andet hos Danish Crowns slagteri i Sæby, hvor en halv times strømafbrud satte dem bagud med flere hundrede slagtninger. Det fortæller Jesper Sørensen, som er fabrikschef på stedet.

- Et udfald på strømmen gav os problemer i dag, vores tekniske udstyr skulle genstartes, og vi endte med at komme bagud med produktionen, siger han.

Slagteriet er allerede en uge bagud med produktionen og har arbejdet på højtryk for at indhente tidsplanen, fortæller Jesper Sørensen.

- En halv time er måske ikke meget, men det betyder noget, når vi allerede er bagud, og hver gang det koster for produktionen, kan det betyde, at kunder ikke får deres varer, siger han.

Slagteriet har endnu ikke et overblik over, hvad strømafbrydelsen kommer til at betyde for deres produktion i den kommende periode.

Salt får højspændingsledninger til at slå gnister

Flere har i dag set højspændingsledninger eller el-komponenter slå gnister - men det er der ikke noget mærkeligt i, fortæller Johannes Guldbæk.

- Hvis man har set et blåt lys eller gnister omkring en højspændingsledning, så er det fordi det fine lag salt leder strømmen væk fra der, hvor den skal være, siger han.

Der kan som udgangspunkt ikke opstå brand i anlæggene - men hvis komponenter ser ud til at begynde at brænde, så må I gerne kontakte os på vores hjemmeside, siger Johannes Guldbæk.

Netselskabet arbejder på at få strømmen tilbage flere steder i landet - og ellers kan vi kun vente på, at det begynder at regne, så salten bliver skyllet af igen desværre, siger Johannes Guldbæk.