Værdifuld arbejdskraft forlader Nordjylland

Vi er for dårlige til at integrere ægtefæller og børn.

Udenlandske specialister pakker flyttekasserne og flytter hjem igen, hvis ikke der er job til ægtefællerne i Nordjylland.

Lige nu arbejder 13.500 internationale medarbejdere i Nordjylland. En stor del er flyttet til regionen, fordi der er brug for deres ekspertise. Men hver anden rejser hjem indenfor to år.

- Mange rejser, fordi deres ægtefæller ikke er integreret i Nordjylland, siger Sara Holsen, der selv kom til Aalborg for tre år siden som ægtefælle.

Hun er amerikaner, og har i dag kontakt med andre ægtefæller, der har problemer med at få indhold i deres nordjyske dagligdag, når deres ægtefælle går på arbejde.

Antallet af internationale medarbejdere i Nordjylland er vokset med 44 procent siden 2008. Der er behov for ingeniører, læger og andre specialuddannede, men interessen for at komme til Nordjylland er ikke altid stor.

- Vi er udfordret med at finde de rigtige specialister, og derfor er det vigtigt at holde på dem, der kommer, siger Ann Sørensen, HR-manager i virksomheden Alfa Laval, der jævnligt søger udenlandsk arbejdskraft.

Et nyt projekt fra International House i Aalborg og Aalborg Universitet skal undersøge behov og ønsker hos familier, der er hentet til Nordjylland for at arbejde.

Fremover vil International House også rådgive og hjælpe de udenlandske medarbejdere og deres ægtefæller med at få et netværk, arbejde og med helt basale spørgsmål om det danske samfund.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.