Vanskelig mælke-hjælp til uganderne

En nordjysk mejeriekspert Moshe Moalem mødte mange forhindringer i sit forsøg på at hjælpe uganderne med at modernisere deres kvægbrug. Men der er håb forude.

En nordjysk mejeriekspert Moshe Moalem (t.h.) mødte mange forhindringer i sit forsøg på at hjælpe uganderne med at modernisere deres kvægbrug. Men der er håb forude. T.v. Bwamukama Leonidas fra kooperativets mælke-opsamlingssted. (Foto: Karin Mette Petersen © DR Nordjylland)

En nordjysk mejeriekspert mødte mange forhindringer i sit forsøg på at hjælpe uganderne med at modernisere deres kvægbrug. Eksperten Moshe Moalem fra Aalborg var på besøg i landet med en nordjysk erhvervsdelegation i forrige uge.

Moshe Moalem fra firmaet Israscan har leveret mejeri-løsninger til en lang række lande og foreslår bønderne i Ugandas Mbarara-område at bygge deres egne lokale mini-mejerier tæt på mælkeproducenterne.

Men ideen løber ind i mange barrierer.

Køer malkes ved håndkraft

Køer, der malkes på den gammeldags facon - med håndkraft. Mælk, der transporteres bag på cykler i mælkejunger - og overskud, der går til et stort monopolforetagende i stedet for til bønderne selv.

En anden barriere er et stort, centralt mejeri som kooperativet har bygget på i fem år, men endnu ikke bygget færdigt på grund af manglende kapital.

Ifølge Moshe Moalem har kooperativets topfolk bundet så mange penge og så megen prestige i det store mejeri-byggeri, at det er svært for dem at sadle om nu.

- Jeg frygter, at topstyring i kooperativet kan kvæle udviklingen, siger han til P4 Nordjylland.

Optimisme til slut - måske nye muligheder

Mod slutningen af rejsen holdt Moshe Moalem dog møder med kooperativets topfolk, som gør ham mere optimistisk:

- De var positive over for at bygge et minimejeri inden i et af de tomme rum i det store mejeri. Så er de i gang, og kan begynde at brande deres mælk over for lokale forhandlere, siger han.

En anden idé er at købe en brugt mejeribil gennem Moalems firma til indsamling af mælken fra de største gårde i Mbarara-området.

Han understreger dog, at der ikke er indgået konkrete aftaler endnu, og at han arbejder videre med planerne i 2013.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk