Varmesøgende kameraer skal forhindre drukneulykker

Aalborg Havn vil sætte nye kameraer op, der skal forhindre drukneulykker. Sådan en sker i snit en gang om året.

Ti figuranter var torsdag formiddag klar til at hoppe i Limfjorden for at teste det nye system. (Foto: Jesper Nørgaard Thomsen © DR Nórdjylland)

Varmesøgende kameraer skal sørge for, at folk, som er faldet i Limfjorden ved havnefronten i Aalborg, hurtigere bliver reddet op.

Det sker efter en stribe drukneulykker de senere år. Siden 2008 er syv personer ifølge Trygfondens tal druknet i Aalborg Havn. Ofte i forbindelse med, at unge mennesker har forvildet sig ned i havneområdet efter en bytur.

Det nye system består blandt andet af kameraer, der selv opfanger, hvis en person udviser mistænkelig adfærd på kajkanten. Hvis personen samtidig bevæger sig ud over kanten, går der en alarm ved Nordjyllands Beredskab.

- Jeg har en forhåbning om, at det kan redde liv, når beredskabet får mulighed for at rykke meget hurtigere, siger Hans Henrik Henriksen (S), der er rådmand for By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune.

Lige nu bliver systemet testet i et samarbejde mellem blandt andre kommunen, Aalborg Universitet og en række teknologivirksomheder.

Blandt andet bliver det i dag undersøgt, hvor længe de termiske kameraer kan se varme fra personer i det kolde vand, og hvordan man normalt bevæger sig på havnen.

Den analyse skal gøre systemet intelligent nok til at opfange, når en person opfører sig bemærkelsesværdigt, så vagtcentralen kan få besked.

Det vides endnu ikke, hvornår systemet er klar til at blive taget i brug. Hvis forsøget bliver en succes, håber rådmand Hans Henrik Henriksen, at det kan anvendes i andre danske havne og måske også i udlandet.

Facebook
Twitter