Vebbestrup

Søren Ryge fik smag for hindbærsnitter og lærte at fange hugorme. Jo, der er mange grunde til at slå et sving forbi.

  • Fredagsflækken er ankommet til Vebbestrup af bagvejen. Tager man hovedvejen kommer man nemlig ikke udenom trafikchikanerne. (Foto: Christopher Bering Baden © P4 Nordjylland)
  • Rita Hansen er leder af børnehaven Solstrålen. Selvom børnetallet har været faldende, er der med godt 50 børn masser af optimisme. Faktisk er indbyggertallet steget med 14 i Vebbestrup det seneste år, så nu arbejder private på at finde nye byggegrunde. (Foto: Christopher Bering Baden © P4 Nordjylland)
  • Meldingen "Vi har lus" afskrækker ikke børnene for at komme i børnehaven Solstrålen - og naturligvis heller ikke flækkereporter Christopher. (Foto: Christopher Bering Baden © P4 Nordjylland)
  • Martin Miller er leder af Solhverv Privatskolen. Skolen har mange en lang historie, og har haft Søren Ryge som elev, da den også fungerede som kostskole. Det gjorde den indtil 1989. I dag er det Vebbestrups eneste skole. (Foto: Christopher Bering Baden © P4 Nordjylland)
  • Leif og Mona Christensen er mejerister og indehavere af Vebbestrup Flødeis. Leif begyndte som arbejdsdreng på mejeriet, og da han tog over satsede han på is. Et sats som har lønnet sig, og sikret at byen har en stolt virksomhed. (Foto: Christopher Bering Baden © P4 Nordjylland)
  • Et kig ind i ismejeriet hos Vebbestrup Flødeis. (Foto: Christopher Bering Baden © P4 Nordjylland)
  • Heidi Schwartz er ung brugsuddeler i Vebbestrup. Hun begyndte som 24-årig og har været i byen i fem år, og selvom butikken er udfordret af den nye lukkelov, så er der optimisme i landsbyen mellem Rold Skov og Hobro. (Foto: Christopher Bering Baden © P4 Nordjylland)
  • Vi havde god hjælp til at udfylde flæksikon. (Foto: Christopher Bering Baden © P4 Nordjylland)
1 / 8

Vebbestrup kunne være historien om en landsby, der er på vej i graven. Men nej... Indbyggertallet er steget med 14 det seneste år, byen har en stor privatskole, børnehave, fire vognmænd som kører ud fra byen, en foderstofhandel og en brugs med en ung uddeler, der holder af byen og tydeligt ser sammenholdet.

For folk i Vebbestrup holder sammen. Derfor var der også kæmpeopbakning og hjælp, da parolen lød: Vi skal have en hal! Den har været samlingssted siden 2005, og er blandt andet rammen for idrætsaktiviteter. Og måske skulle man sende Vebbestrupborgerne afsted som fredsmæglere i verdens brændpunkter, for de har med idrætsforeningen og hallen bevist, at de kan leve i fred og fordragelighed med indbyggerne fra den nærliggende by Øster Doense. Det har de nemlig ikke altid kunnet, fik vi at vide på flækkofonen.

By med evig istid

Tidligere var der slåskamp blandt tilskuerne, når Vebbestrup og Øster Doense mødtes til lokalopgør i fodbold. Det er heldigvis fortid, og nu hepper de på spillerne i fællesklubbens trøjer.

Vebbestrup kunne såmænd da godt prale af, at DRs egen havemand, Søren Ryge, har gået på kostskole i byen - og det er de da også stolte af, men vi kommer ikke udenom isen. Vebbestrup er for mange kendt, som byen med isen. Og ismejeriet er da også historien om den unge arbejdsdreng, der senere overtog sin arbejdsplads og skabte en succes.

Hør indslagene fra Vebbestrup og læs flæksikon...

Flæksikon for Vebbestrup1. Hvor mange indbyggere har byen:

374 i følge nyeste tal fra Danmarks Statistik.

2. Hvor har byen sit navn fra:

Den har fået sit navn efter en gård, som igen har sit navn efter et mandsnavn, har vi læst os frem til. Første led skulle nemlig komme af det gamle navn Wiebiorn, og når vi i forvejen ved, hvor sløjt det står til med artikulationen, når nye generationer skal tale sproget, så er det måske ikke så sært, at Wiebiorn bliver til Vebbe.

3. Hvornår er byen fra:

Kirken er bygget i 1100-tallet, og byen er nævnt første gang i 1419.

4. Hvad er højeste punkt:

Der er slet ingen tvivl om, at det er siloen ved foderstoffen.

5. Byens samlingssted:

Vebbestrup Multiforum som lokale kræfter fik rejst i 2005.

6. Hvor får man ALT at vide:

I softicekøen hos ismejeriet, men her kan man nemmest risikere, at få historier udefra, da der ikke kun er Vebbestrupborgere i køen. Skal man have det lokale, kan man smutte i Brugsen eller i Multiforum.

7. Hvad er den største arbejdsplads:

Privatskolen Solhverv, som har haft Søren Ryge som elev, da den stadigvæk fungerede som privatskole.

8. Hvad er den største turistattraktion:

Der er vist ingen tvivl om, at det er ismejeriet.

9. Hvad er byens slogan:

Vi skriver ikke, hvad Leif Christensen foreslog, for vi vil ikke reklamere!

10. Byens kendisfaktor:

Det kunne være Mogens Glistrup, der i 1973 strøg i Folketinget med sit parti, Fremskridtspartiet. Tidligere byrådsmedlem i Arden Kommune, Erik Hammer Sørensen, købte en gammel skole i Vebbestrup, og gav den navnet Glistruphus. Det bærer den endnu, men vi blev nu enige om, at byens største kendis må være Søren Ryge: Han fik sit livs bedste hindbærsnitter i byen, hvor han også lærte at fange hugorme.

11. Flækkefaktor (antallet af rundkørsler og lyskryds):

Ingen. Til gengæld har de nogle ret heftige trafikchikaner, når man kører ind i byen ad hovedvejen. "Mine passagerer sidder og vipper fra side til side, når jeg kører igennem," fortalte Jens Jørgen fra Oue, der tager turen i bus.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:523b070da11f9d0d2091b455http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:523b070ea11f9d0d2091b461http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:523b070da11f9d0d2091b458http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:523b075ea11f9d0d2091b4e9http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:523b070ea11f9d0d2091b45ehttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:523b070ea11f9d0d2091b464

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk