Venstres retsordfører om indfødsretsprøve: Helt ærligt, så bliver jeg lidt rystet

Politiker efterlyser mere samfundsrelevante spørgsmål til nye statsborgere, end hvad balletten sylfiden handler om.

Preben Bang Henriksen (V) fik selv 37 ud af 40 rigtige og bestod dermed kravet til dansk statsborgerskab. (Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

Venstres retsordfører og medlem af Indfødsretsudvalget Preben Bang Henriksen kalder flere af spørgsmålene i den nye indfødsretsprøve for besynderlige.

Han vil nu forsøge at få udvalget til at ændre dem.

- Helt ærligt så bliver jeg lidt rystet over nogle af spørgsmålene, siger Preben Bang Henriksen (V).

I de 40 spørgsmål skal man blandt andet svare på, hvad balletten Sylfiden handler om, hvornår den første film om Olsen-banden havde premiere, og hvornår folkeviserne blev nedskrevet.

Selvom Preben Bang Henriksen understreger, at indfødsretsprøven ikke er en test i paratviden, men i stedet handler om at kunne sætte sig ind i det kompendium, der hører med, så vil han forsøge at få Indfødsretsudvalget og Integrationsudvalget til at se på spørgsmålene igen.

- Og høre om man ikke kan finde lidt mere samfundsrelevante spørgsmål, siger retsordføreren.

Endnu mere skarp i sin kritik af den nye indfødsretsprøve er folketingsmedlem for Enhedslisten Peder Hvelplund. Han kalder testen for fuldstændig tåbelig og ubrugelig.

- Hvorfor skal man vide, hvilken restaurant der har fået tre Michelin-stjerner for at blive en del af fællesskabet i Danmark? Som om en flygtning har råd til at spise der, siger Peder Hvelplund.

For at bestå indfødsretsprøven skal der svares rigtigt på 32 af de 40 skriftlige spørgsmål.

  • Indfødsretsprøven er skriftlig og afholdes to gange om året. Testen koster 728,00 kr.

  • Prøven består af i alt 40 multiple choice-spørgsmål, hvoraf de 35 er pensumspørgsmål, man har kunnet forberede sig på, og de sidste fem er uforberedte spørgsmål om aktuelle emner, der er sket i Danmark inden for de seneste seks måneder.