Verdensnyhed med solenergi i Nordjylland

Som de første nogensinde åbner Brønderslev et solanlæg, der både kan producere varme og el.

  • I alt kommer det kommende anlæg til at fylde 100.000 jord-kvadratmeter. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)
  • Indtil videre står der to rækker af testpaneler på en mark i Brønderslev.Anlægget koster 83 millioner kroner og vil være tjent ind i løbet af 20 år. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)
  • Svante Bundgaard, adm.direktør Aalborg CSP og Lasse Riisgaard, bestyrelsesformand hos Brønderslev Forsyning (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)
  • Panelerne bliver hver på 120 meter og der skal være 40 rækker. (Foto: christine Nørgaard © (C) DR Nordjylland)
1 / 4

Nordjyske Brønderslev er i dag centrum for en verdensnyhed på energiområdet.

Her er kontrakten netop underskrevet, så man kan gå i gang med at bygge et solanlæg, der både kan producere el og fjernvarme, og det er ikke tidligere set nogen steder.

- Det giver nogle helt nye anvendelsesmuligheder, fordi man har en langt højere energiudnyttelse, siger Svante Bundgaard, administrerende direktør i Aalborg CSP, der har udviklet de nye anlæg.

Førhen har man med kun været i stand til at udnytte solenergien separat. Enten med solfangere, der kan producere varme eller solceller til elektricitet.

Systemet i Brønderslev, der vil fylde 100.000 m2, kan nu ved brug af olie give energi til begge dele.

- Olien bliver varmet op til 330 grader, og så bliver den sendt til Brønderslevværket, hvor de enten kan bruge den til at drive en turbine, der kan lave strøm eller sende det ud som fjernvarme til forbrugerne, siger Svante Bundgaard.

Vigtigt for os alle

Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Henrik Lund, ser ligeledes et stort potentiale i anlægget.

- Det er rigtig spændende. Det at få el ud af det er vigtigt for os allesammen i Danmark. Når der i fremtiden kommer flere vindmøller ind presser det kraftvarmeværkerne ud, men vi har stadig brug for elkapacitet, når det ikke blæser, siger han.

Henrik Lund mener på den baggrund, at systemet skal ses som en brik i det samlede spil af teknologier, der skal forsyne Danmark med energi fremover.

For forbrugerne i Brønderslev betyder investeringen først og fremmest, at de slipper for en stigning på varmeregningen, som ændrede tilskudsregler fra Christiansborg ellers ville have betydet.

Der er bruges i alt 83 millioner på projektet, der ventes at stå færdigt inden for de næste par år. Heraf har Energistyrelsen støttet med 20 millioner.

/P4Nordjylland/videos/vb.199017183441852/1168205569856337/?type=3

Facebook
Twitter