Veteraner skal dele oplevelser i ny café

Man føler sig indelukket og indespærret, fortæller en veteran med stærke oplevelser i bagagen.

De fleste soldater klarer det fint at vende tilbage til hverdagen efter at have været udsendt i krig, men hver femte krigsveteran oplever at få mén. (© DR)

En tung psykisk rygsæk bliver lettere, når man har nogen at dele sine oplevelser med.

Det er ideen med en ny veterancafé i Nordjylland, der skal hjælpe soldater og andre tidligere udsendte med at tale sammen.

- Man føler sig indelukket og indespærret, og man kan få deciderede angstanfald, siger Tina Kristensen, der selv er veteran og en af initiativtagerne til caféen.

Hun har selv været ramt af stress og depression og ved, at det hjælper at være sammen med andre i samme situation.

- Det er ikke så farligt at bede om hos en, der kender situationen, som det er hos en, der en professionel eller ens familie, som ikke helt forstår, hvad man har været igennem, siger hun.

I Nordjylland er der cirka 400 hjemvendte soldater. I Veterancafe Nord, som den nye cafe hedder, er alle veteraner velkomne, og det er pårørende også.

- Det er enormt vigtigt for pårørende at have nogle at læne sig op ad og have nogle andre at læne sig op ad, som forstår, hvad de har været igennem, siger Tina Kristensen.

Caféen er et samarbejde mellem fire veteranforeninger i Nordjylland. Den åbner i januar og holdes derefter skiftende steder, i Aalborg og Nørresundby, hver tredje uge.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.