Vi køber lokale fødevarer - og betaler gerne prisen

Siden 2014 er næsten 10 procent flere forbrugere blevet villige til at betale mere for lokalt producerede varer. Det vil give små producenter mod til at gøre deres hobby til en levevej.

Halkær Ådal producerer økologiske færdigretter, der sælges til både private og engros. Firmaet er dannet af Halkær Kros tidligere forpagter i samarbejde med lokale økologiske producenter i Nordjylland. (© Halkær Ådal)

Danske forbrugere kommer stadig flere lokalt producerede varer i indkøbsvognen.

Og vi er villige til at betale mere for varer, der er dyrket eller fremstillet lokalt.

Siden 2014 er næsten 10 procent flere forbrugere blevet villige til at betale mere for lokalt producerede varer, viser en undersøgelse foretaget af konsulentvirksomheden AT Kearne. Samlet set svarer 78 procent af forbrugerne, at de går efter lokale varer i supermarkedet.

I Nordjylland forudser leder af fødevarenetværket 'Smagen Nordjylland' Flemming Pedersen, at tallene vil få flere til at springe ud som lokalproducenter.

- Flere små producenter vil få mod på at gøre det, der var en hobby, til en levevej. Vi ser allerede nu, at den positive udvikling er i gang, siger Flemming Pedersen.

En af de nyere producenter i Nordjylland er Kate Byrup der sammen med Edith Agerbo driver Halkær Ådal, der producerer økologiske færdigretter, som har tiltrukket stor interesse fra både private og supermarkedskæder.

Der er flere grunde til den stigende interesse for lokale varer, mener Kate Byrup:

- Det handler dels om kvalitet og dels om økologi, altså et miljøhensyn. Både i forhold til hvordan varen er produceret og i forhold til transporten, siger hun.

FacebookTwitter