VIDEO: Ny type asfalt suger vand væk fra vejen

Det ligner næsten trylleri, når villavejen suger vandet væk og holder vejen tør.

Kun få steder i landet har man lagt den særlige "trylleasfalt". Et af stederne er her i Farsø i Himmerland. (Foto: © Jesper Nørgaard, DR Nórdjylland)

En ny type asfalt kan hjælpe villaområder af med store mængder regnvand. I dag blev den særlige "trylleasfalt" lagt på en villavej i Farsø i Himmerland.

SE VIDEO: Vi tester "trylleasfalten"

/P4Nordjylland/videos/vb.199017183441852/1060199897323572/?type=1

Det særlige ved "trylleasfalten" er, at regnvand kan sive direkte ned gennem asfalten og ned i jorden. Dermed kan vand fra vejen hurtigt bliver ledt væk ved f.eks. et skybrud - uden at belaste det traditionelle kloaksystem.

- Denne asfalt har vi valgt, fordi det er et område, hvor al regnvandet bliver håndteret lokalt. Derfor kan man anvende denne metode, så regnvandet nedsiver direkte på stedet - i stedet for at det skal ledes væk i rør, forklarer Karen Elvang Svendsen, civilingeniør i Vesthimmerlands Kommune.

Asfalt erstatter regnvandsledninger

Vejen er en del af et nyt villakvarter, og her er der slet ingen regnvandsledninger. Derfor kan den specialle vejbelægning løse problemet med regnvand.

Men asfalten kan ikke bare lægges på en hvilken som helst vej, for det kræver en helt særlig konstuktion. For at vandet skal kunne sive ned i jorden skal der også en særlig type stabilgrus til, som ikke må indeholde sand.

I Vesthimmerlands Kommune er de nu spændte på, hvordan den nye type vej vil blive modtaget af vejr og borgere.

- Nu får vi nogle erfaringer med det her produkt, og det kan helt klart være, at vi vil bruge det andre steder også, siger Karen Elvang Svendsen, civilingeniør i Vesthimmerlands Kommune.