Vilde gæs truer landmænd

Landmændene er hårdt plaget af vilde gæs. De slår sig ned på markerne, når de skal finde føde, og hvert år ødelægger de store arealer med raps.

Det er kortnæbbede gæs som disse, der skaber problemer for landmændene (Arkivfoto) (© DR)

Store flokke af vilde gæs æder sig hvert år igennem en anseelig mængder raps på de nordjyske marker, og det har store konsekvenser.

- Det største problem er med vinterrapsen, hvor gæssene tager hele hovedskuddet. Her risikerer planten at gå helt ud, siger Flemming Floor, som er planterådgiver ved AgriNord.

Bestanden af kortnæbbede gæs er allerede ved at blive begrænset. De sidste par år har jægere fået lov til at skyde tusindevis af kortnæbbet gæs om året. På den måde bliver bestanden reduceret fra 80.000 til 60.000 dyr. Men det er i følge Flemming Floor ikke nok.

Ornitolog: Gæs er en del af naturen

- Det er da ønskeligt, at der ikke er så mange. Så bliver skaderne jo mindre, siger han.

Næstformand for Dansk Ornitologisk Forening, Marco Brodde, er indforstået med at reducere bestanden af gæs, men man skal dog ikke glemme at gæssene er en del af naturen.

- Vi må lære at leve med, at der findes fugle i den natur, som omgiver os, og at de nogle gange lander på vores jord, siger han.

Det går ud over høsten

I følge Flemming Floor har det ikke kun konsekvenser for den raps, som allerede står på marken. Det kan gå ud over hele høsten.

- I værste fald kan det gå så galt, at vi slet ikke kan komme til at få noget nyt etableret, og så får vi slet ingen høst, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk