Vildfaren strøm i stalde kan give stressede køer og mindre mælk

Et nyt forskningsprojekt skal gøre landmænd klogere på den uønskede strøm.

Krybestrøm i staldene kan påvirke landbrugets økonomi, hvis køerne ikke trives og dermed producerer mindre mælk. (Foto: Michael Bothager © Scanpix)

For mange år siden malkede landmænd deres køer i hånden - i dag styres gården i høj grad af computere, og stalden er fyldt med elektronisk udstyr.

Men elektronikken kan give krybestrøm, som gør, når man kan mærke uønsket strøm uden på den elektroniske isolering. Det kan påvirke køernes adfærd og få dem til at producere mindre mælk.

Det skete for eksempel for Søren Kaae, der er malkebonde med 230 køer. Han havde problemer med sine dyr, der opførte sig underligt.

- Der var tre båse, som køerne aldrig gik ind i, fortæller Søren Kaae fra Frederikshavn.

Derfor fik han stalden undersøgt. Det viste sig, at der var krybestrøm i båsene. Det kom fra en kobørste, der er beregnet til at klø køerne.

Landmand Søren Kaae fra Frederikshavn havde problemer med uønsket strøm i sin stald. (Foto: Christine Nørgaard DR Nordjylland)

- Dyrene følte simpelthen ubehag ved at ligge der, siger Søren Kaae. Årsagen var, at der ikke var jordforbindelse til kobørsten. Krybestrømme forsvandt, da maskinen blev monteret korrekt.

Krybestrøm koster penge

I flere år har der været debat om krybestrøm - eller vagabonderende strøm, som det også kaldes - i staldene. Hvor stort problemet er, og hvad landmanden selv kan gøre ved det.

Derfor starter landbrugets videnscenter Seges nu et treårigt projekt, hvor det vil undersøge konsekvenserne af uønsket strøm, og hvordan det opstår.

- Det påvirker besætningen økonomisk, og så er det jo frustrerende for landmanden at se, at dyrene ikke har det godt, siger Kenneth Poulsen, der er byggechef hos Seges.

Kvæg er mere følsomme end mennesker og kan blive påvirkede af selv små mængder strøm, og det går ud over produktionen af mælk, som derfor også rammer landmanden økonomisk.

Ændrer kørernes adfærd

Den uønskede strøm kan komme mange steder fra. For eksempel som hos Søren Kaae fra udstyr, der ikke er korrekt monteret med jordforbindelse. Det kan også opstå igennem elledninger eller transformere.

Derfra kan det brede sig til eksempelvis et drikketrug, en mælkerobot eller måske et område af stalden, som dyrene ikke vil gå i.

Og det kan ses på dyrenes opførsel.

- De kan have unormal adfærd, hvor de ikke vil gå ind i en malkestald eller æde deres foder, siger Morten Otte, der er kvægrådgiver ved Landbrug Nord.

Seges skal igennem det treårige forskningsprojekt blive klogere på den uønskede strøm og finde frem til, hvordan man kan undgå det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter