Virksomheder skaffer testenhed til 500 ansatte: 'Vi kan ikke kræve, de bliver testet i deres fritid'

Dansk Industri er begejstrede for initiativet, som sparer over 500 medarbejdere for en 45 kilometer lang tur til nærmeste teststed.

Hos virksomheden FF Skagen står flere medarbejdere på rad og række - med god afstand - og venter på, at det bliver deres tur.

Allerede fra morgenstunden er de klar til at åbne munden, sige 'aaaahhh' og få stukket en vatpind i halsen, så de kan få svar på, om de er blevet smittet med corona eller ej.

I sidste uge opfordrede justitsminister Nick Hækkerup (S) alle, der møder fysisk på arbejde, til at lade sig teste én gang om ugen.

Men det kan være svært at følge den opfordring, hvis man som medarbejder i fiskeindustrien i den Nordjyske havneby skal ud på en 45 kilometers køretur for at nå frem til nærmeste teststed efter arbejde.

Og regionen vil ikke sende en testenhed, hvis virksomhederne har under 100 medarbejdere, der skal testes som hos FF Skagen.

Derfor har virksomheden slået sig sammen med ni andre i området. På den måde er der blevet samlet mere end 500 ansatte, som skal testes - og det har fået Region Nordjylland til at sende en mobil testenhed afsted.

- Det er en god idé. For så er vi sikre på, at alle bliver testet. Det giver noget tryghed at vide, at vi ikke har covid-19, siger Frank Christensen, der netop er blevet testet.

Han er maskinpasser hos Scandic Pelagic, der er én af de ti virksomheder, der har slået sig sammen.

Kan ikke kræve test i fritiden

Hos Scanpic Pelagic er det et krav, at alle medarbejdere bliver testet regelmæssigt.

Men det er svært for medarbejderne at tage fri og køre de mange kilometer for at få taget en test.

Det forklarer Susanne Nielsen, der er HR-chef hos Scandic Pelagic og initiativtager til at skaffe den mobile testenhed til området.

- Vi har meget differentierede mødetider, og hvis vi skal sende vores medarbejdere afsted til en test, så tager det flere timer for dem. Vi kan ikke stille krav til vores medarbejdere om at blive testet i deres fritid, siger hun.

Selvom det fra myndighedernes side ikke er et krav, at danskere, der møder fysisk på arbejde, skal testes hver uge, er der flere gode grunde til at gøre det alligevel, mener Susanne Nielsen.

- Det betyder både noget for vores medarbejderes sikkerhed, at vi kan teste dem, men det betyder også meget for vores virksomhed, at vi kan opretholde vores produktion, fordi vi kan holde coronaen for døren.

Medarbejderne kommer i hold i løbet af dagen og bliver testet i FF Skagens lokaler, så testenheden ikke skal besøge hver enkelte virksomhed. (© (C) DR Nyheder)

Nødvendig løsning for at undgå smitte

Hos Dansk industri er man begejstrede for initiativet i Nordjylland, fordi der mange steder i landet er lang køreafstand mellem arbejdsplads og testcenter.

- Jeg synes, det er et fantastisk eksempel på offentligt og privat samarbejde. Det er et super godt initiativ, siger Henriette Søltoft, der er vicedirektør i Dansk Industri.

Hun mener, at idéen fra Nordjylland burde eksporteres til resten af landet.

- Den testkapacitet, der er, bliver slet ikke udnyttet. Hvis vi alle sammen gerne vil have åbnet vores samfund lidt hurtigere, så er det sådan nogle løsninger her, der er nødvendige, siger hun.

Men det er ikke i alle regioner, at det på nuværende tidspunkt er muligt at gøre som i Region Nordjylland.

Nogle regioner sender ikke mobile testenheder ud til virksomheder, mens det i andre regioner kun sker, hvis der er udbrudt smitte med covid-19 i virksomheden.

Kun i Region Syddanmark er der et lignende tilbud til virksomhederne om at få testet deres medarbejdere gratis.

Anbefaler virksomheder at samarbejde

Ifølge Region Nordjylland kan andre virksomheder også få testet deres ansatte gratis på arbejdspladsen. Men det kræver, at mindst 100 medarbejdere befinder sig mindst 20 kilometer fra nærmeste teststed.

Ane Allermann Lemvigh, som er chefkonsulent i Region Nordjylland, fortæller, at regionen har haft virksomhedsordningen i længere tid.

Men efter regeringens nye anbefaling i sidste uge, har de fået flere henvendelser.

- Vi håber at nå dem, som har en presset hverdag med hjemmeskole og ellers ikke kan nå at blive testet. Vi håber, at dem, der ikke ikke tidligere er blevet testet fast, bliver det nu, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter