Et stykke stof hér og en sjat cement dér.
Hver gang virksomheder producerer et produkt, kan der være materiale til overs, som ryger direkte i skraldespanden.
Det betyder, at der hvert år bliver produceret 1,1 millioner ton affald fra danske industri - og produktionsvirksomheder.
Det belaster klimaet, fordi der er brugt ressourcer på at lave materialer, der alligevel ender med ikke at blive brugt til noget.
Men det vil 20 nordjyske firmaer nu ændre. I et nyt projekt, som Aalborg Universitet står for, får virksomhederne hjælp til, hvordan de kan udnytte deres restmaterialer.
Én af dem er tøjfirmaet Shaping New Tomorrow.
Her er det planen, at tekstil fra for eksempel et par bukser, der har en lille plet med en misfarvning, skal laves om til bæltetasker eller et indkøbsnet.
Indtil nu er tøj, der er blevet kasseret på grund af fejl, blandt andet blevet lavet om til fyld i opslagstavler, men nu kan stoffet få et endnu længere liv.
- Hvis vi kan minimere vores spild og finde på nye løsninger med vores tekstilmaterialer, så fortsætter det i vores ånd, siger Katrine Nielsen, der er produkt-og bæredygtighedsspecialist hos Shaping New Tomorrow.
Ekspert: 'Det kan have stor værdi'
Og det kan tyde på, at der er brug for måder, hvorpå virksomheder bedre kan udnytte deres materialer, så det ikke ender i skraldespanden - især når det kommer til tøjindustrien.
Otte til ti procent af verdens CO2-udledning kommer fra tøjindustrien, da det kræver mange ressourcer at producere tøj - og der bliver produceret rigtig meget tøj på verdensplan, der aldrig bliver brugt.
Tobias Sørensen, der er senioranalytiker i den grønne tænketank Concito, hilser derfor Aalborg Universitets projekt velkomment.
- Noget af det, man selvfølgelig kan gøre for klimaet, er at sortere sine rester, før man smider dem ud, så de kan genbruges, siger Tobias Sørensen og fortsætter:
- Men det batter rigtigt meget, at man helt kan undgå, at resterne bliver til affald og i stedet bliver til nye produkter. Derfor er det godt, at de prøver at omsætte de her restprodukter, før det bliver til affald.
Der er dog stadig lang vej igen i kampen for at mindske udledningen af CO2 fra produktion af tøj og tekstiler.
Forbrugerne skal også ændre vaner, hvis udledningen skal mindskes.
- I fremtiden kan vi måske bedre producere og genanvende tøj og tekstiler, men der er også en hel kultur og livsstil omkring at købe meget tøj og bruge det i kort tid, som skal ændres, siger Tobias Sørensen og fortsætter:
- Forbrug af tøj er forbundet med en stor klima- og miljøpåvirkning. Det skal der selvfølgelig også gøres noget ved, for det er ikke nok kun at gøre produktionen mere klimavenlig.
Selvom ændringer og tiltag hos 20 nordjyske virksomheder ikke nødvendigvis lyder af meget, når det er op imod klimaforandringerne, bifalder Tobias Sørensen projektet.
- Man skal jo starte et sted. Hvis man kan lave nye produkter, som fungerer på markedet, kan andre virksomheder lade sig inspirere af det. Det har jo stor værdi, siger Tobias Sørensen.
Altid rester, der kan bruges
Også hos virksomheden Vela har de blandt andet små stykker tekstiler til overs, når de producerer stole.
Vela har over 2,5 tons rester af læder og tekstil, der årligt bliver smidt ud. Virksomheden har i halvandet år forsøgt at finde aftagere til de mange rester.
- Vi synes selv, at det er for godt til at smide ud. Vi har forsøgt at finde samarbejdspartnere, der kan bruge det, men vi løb panden mod en mur og kunne ikke komme videre på egen hånd, siger Mette Dirks, der er miljøansvarlig i Vela.
Selvom Vela forsøger at mindske mængden af tekstil- og læderrester, vil der nok altid være stykker af stof og læder, der skal skæres fra, når en stol laves.
Og de små rester forventes at kunne bruge til nye produkter.
- Jeg ser penge, mindre CO2, ressourcer og potentiale i det her. Alle disse stofrester er jo slet ikke blevet brugt til noget endnu. De har ikke fået en chance i verden, siger Linda Nhu Laursen, der er forskningsleder på projektet ved Aalborg Universitet.