Voldsomme ishockey-kampe: Tre slået bevidstløse på 14 dage

Hjernerystelser hos ishockeyspillere skal forebygges, mener direktør for ishockeyunionen.

Aalborg Pirates - Esbjerg Ishockey. Gigantium Aalborg: Aalborgs Christian Nordentoft slår Rasmus Christensen ned (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hjernerystelser giver hovedbrud i den danske sportsverden.

Det gælder i kontaktidrætsgrene som håndbold, boksning, fodbold og ikke mindst ishockey, hvor tre spillere er slået bevidstløse på isen indenfor de to seneste uger - deriblandt spillere fra Aalborg og Frederikshavn.

Men nu vil direktør for Danmarks Ishockey Union, Ulrik Larsen gøre noget ved hjernerystelserne.

- Det kan få katastrofe følger, hvis der sker noget med hovedet, der ikke er til at genoprette.

Han har derfor kontaktet de kommuner, der ejer ishockeyhallerne i håb om, at de inden år 2020 vil udskifte de hårde bane-bander med blødere fleksible bander, der giver efter ved sammenstød.

- Vi har dokumentation fra de seneste 10 års verdensmesterskaber, der viser at antallet af hovedskader mindskes ved brug af fleksible bander, siger unionens formand Henrik Bach Nielsen, der vurderer at prisen for ny bander er mellem 1 og 1,5 millioner kr. pr bane.

Men fleksible bander gør det ikke alene, mener Aalborg Pirates' holdlæge Morten Zebits Steiness. Han er selv neurolog, og møder mange hovedskader både på Aalborg Universitetshospital og i ishockeyhallerne.

- Det er nødvendigt at indføre en nul-tolerence overfor de spillere, der overtræder reglerne på isen. Det kan ske i form af bødestraffe og lange karantæner, vurderer holdlægen.

I pokalfinalen blev Aalborgs Alexander Collberg tacklet bevidstløs midt på banen. Det samme skete for Frederikshavns Kristoffer Lauridsen i slutspilkampen tirsdag. Begge sidder udenfor i aften, når slutspillet fortsætter.

Hjernerystelser er kendt problem i ishockey

  • Hjernerystelser i forbindelse med ishockeykampe bliver med jævne mellemrum taget op i medierne - blandt andet har den tidligere Blue Fox-spiller, Bjørn Østergaard, været omtalt i TV Midtvest. Han fik for fem år siden en hjernerystelse og kan stadig kun arbejde to timer om dagen.

  • Problemet med hjernerystelser er mere udbredt i USA. Blandt andet har avisen.dk skrevet om den afdøde, canadiske ishockeyspiller, Steve Montadors. Hans familie har sagsøgt NHL, fordi de mener, at hans død skyldes en hjerneskade, han fik i forbindelse med sin karriere.

  • Hjernerystelse opstår ved slag i hovedet, og symptomerne er hovedpine, svimmelhed, kvalme, træthed, koncentrationsbesvær lys- og lydfølsomhed.

  • Der findes ikke et overblik over, hvor mange danske ishockeyspillere, der rammes af hjernerystelser.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk