En rapport fra Justitsministeriet viser, at antallet af registrerede forhold begået af 10-17 årige på landsplan er faldet med 48 procent siden 2006.
Mindre druk og en senere alkoholdebut er en stor del af forklaringen på faldet, lyder det fra Nordjyllands Politi i Aalborg, hvor faldet har været på mere end 60 procent.
Et tættere samarbejde mellem politi, skole og kommune er også en del af forklaringen, men ungdomskriminaliteten kunne ikke bringes ned, hvis ikke mængden af alkohol og stoffer også blev det, siger Jack Jensen fra nærpolitiet i Aalborg Øst.
- Alkohol spiller en rolle i langt størstedelen af politiets sager om ungdomskriminalitet. Det fjerner nogle barrierer, så man ikke er rationelt tænkende. Det er måske små procentdele, det fjerner, men nok til, at man lige netop den dag gør noget, som man ikke ville have gjort, hvis man ikke havde drukket øl, siger Jack Jensen.
Kriminel løbebane starter før det 15. år
I et tæt samarbejde med kommuner og skoler har politiet de senere år haft særligt fokus på sjette og syvende klasse, som skal lære om konsekvenserne ved alkohol. For det er vigtigt at bremse de unge tidligt, mener Jack Jensen.
- En kriminel løbebane starter før du er 15 år. Hvis du vælger at gå i lære som kriminel, så starter du nok som 10-12-årig, og hvis vi kan bremse det før de udvikler disse kriminelle tendenser, så har vi vundet meget, fortæller Jack Jensen.
Justitsministeriets rapport viser, at der er især er sket et fald blandt de helt unge i alderen 10-14 år, hvor kriminaliteten er faldet med 60 procent.
Unges alkoholvaner er markant forandret
Dorthe Hvirvelkær er leder af midtbysjakket i Aalborg, et team af voksne, der opsøger de unge, der, hvor de er. Hun har i løbet af det seneste år oplevet en markant forandring i de unges alkoholvaner.
- Alkohol er ikke det, man skal samle sig om hver eneste torsdag, fredag og lørdag. Jeg tror, det har med at gøre, at der har været meget fokus på det med debutalderen. Om man skal give los og have lov til det, når man er blevet konfirmeret. Det tror jeg absolut har været med til, at det ikke er lige så smart, som det måske var førhen, siger Dorthe Hvirvelkær.
Hun mener også, at forklaringen skal findes i det arbejde, som politi, skoler og i særdeleshed klubber har lagt i at fortælle de unge om konsekvenserne ved for meget alkohol.
- De hører om det, de risikerer ved at drikke for meget alkohol, og hvordan deres dømmekraft kan blive sat ud af spil, så de måske bliver rodet ind i noget, som de ikke kan huske, og hvordan det kan have konsekvenser på den lange bane, fortæller Dorthe Hvirvelkær.
I 2004 registrede Nordjyllands Politi mere end 2000 sager om unge under 18. Sidste år var det tal på 671.