Vrensted

Byen som Keld Heick ikke bare synger om, men som han i den grad kan sige meget godt om. Hør interviewet med ham og de gæve borgere i Vrensted...

  • Dagen angryer over Vrensted... (Foto: Tom Herman Christensen © P4 Nordjylland)
  • Børnehuset Mariehønen har til huse i en af Vrensteds historiske bygninger; Ane Maries Hus. Huset var oprindelig stiftelse for ugifte kvinder og enker i Vrensted Sogn. (Foto: Tom Herman Christensen © P4 Nordjylland)
  • Friskolen lukkede efter et år, men børnehaven består! Det er de sikre på i Vrensted. Her er det pædagogmedhjælper Sanne Pedersen og Helene Jensen, der er forælder og bestyrelsesmedlem. (Foto: Tom Herman Christensen © P4 Nordjylland)
  • Sendevognens antenne er hejst ved Vrensteds samlingssted. (Foto: Tom Herman Christensen © P4 Nordjylland)
  • Den nylige tilflytter, Heidi Kromayer, graver Henry Kragh, Ingrid Andresen, der er formand for den lokalhistoriske forening og Rita Hyldgaard, tidligere kokkepige på Vrensted Plejehjem. (Foto: Tom Herman Christensen © P4 Nordjylland)
  • Der er forhåbentlig mere liv indendøre. Lægehuset er Vrensteds største arbejdsplads. (Foto: Tom Herman Christensen © P4 Nordjylland)
  • Lægesekretær Henny Jensen modtager diplomet. (Foto: Tom Herman Christensen © P4 Nordjylland)
  • Forfaldet har ramt det tidligere plejehjem. (Foto: Fredagsflækken i Vrensted 5. oktober 2012 © P4 Nordjylland)
  • Byens borgere arbejder for, at den nedlagte skole kan blive et samlingssted for Vrensted. (Foto: Tom Herman Christensen © P4 Nordjylland)
1 / 9

Når otte-radioavisen klinger ud tager Keld Heick over, hver fredag med "Ganløse, Vanløse..." Sangen er blevet Fredagsflækkens kending, og derfor ringede vi naturligvis til Keld (via Hilda), da vognreporter Tom trak Vrensted. For har Keld og Hilda været i Vrensted - eller er det bare noget de synger? Hør interviewet med Keld Heick på linksene til højre...

Vrensted er, som mange andre små byer, udfordret. Skolen lukkede og man åbnede en friskole, men efter et år måtte den også lukke. Nu arbejder byens borgere på, at den kan blive et samlingssted, så den ikke lider samme triste skæbne som det gamle plejehjem, der ikke er et kønt syn.

Men Vrenstedborgerne er heller ikke folk der giver op. De arbejder på, at gøre deres by attraktiv og informerer om det i bladet "Wræn'niken," der netop er udkommet i sin 133. udgave.

Læs flæksikon og høre indslagene...

Flæksikon for Vrensted1. Hvor mange indbyggere har byen:

369 i følge nyeste tal fra Danmarks Statistik.

2. Hvor har byen sit navn fra:

Det er et gammelt dansk dyrenavn, der betyder hingst - og i vores opslagsbog skriver de kort og godt: Bebyggelsesstedet med hingstene.

3. Hvornår er byen fra:

Vrensted bliver nævnt første gang i 1340.   4. Hvad er højeste punkt:Der er enighed om, at det må være Bak Maries hus... Selvom Poul og Rigmors hus vistnok ligger højere, men det fik vi aldrig bekræftet.

5. Byens samlingssted:

Byens købmand.

6. Hvor får man ALT at vide:

Lægehuset har en fin bænk, hvor man nok skulle kunne høre et og andet...

7. Hvad er den største arbejdsplads:

Vrenstedtrappen har kun to ansatte i følge deres hjemmeside. Design Plast, der laver vinduer og døre, klarer sig med fem, men lægehuset har hele ti, hvor af de fire er læger. Til gengæld dækker de et stort opland og er for eksempel lægehus for Løkken.

8. Hvad er den største turistattraktion:

Vrensted Kirke fra 11-1200 tallet - kirken har navnet Sct. Thøgers Kirke.

9. Hvad er byens slogan:

Hmmm... Vi fik aldrig et bud...

10. Byens kendisfaktor:

Der er faktisk flere... Forfatteren Knud Holst boede i mange år i Vrensted. Ole Grünbaum boede i kollektiv og smed tøjet, når politiet kom for at anholde ham (hør graver Henry fortælle i linksene til højre, hvor du også kan høre, at Anette Heick i mange år kom på bondegårdsferie i Vrensted). Og så har de også Johnny Helledie, der i 1995 spillede 11 minutter Champions League for AaB mod Porto!

11. Flækkefaktor (antallet af rundkørsler og lyskryds):

0. Nul. Nada. 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk