Zoo afliver to bjørne: Vi har brug for mere plads

Aalborg Zoo kan ikke længere forsvare at have brunbjørne gående på et relativt lille areal.

20 og 21 år blev de to brunbjørne i Aalborg Zoo, som i går blev aflivet. (© Aalborg Zoo)

Aalborg Zoo har skabt livlig debat efter, at de har valgt at aflive to brunbjørne, som gennem mange år har haft hjemme i zooens eget anlæg.

Anlægget er ikke længere tidssvarende, og bjørnene måtte derfor aflives, skrev zooen i går på sin egen Facebook-side, hvor debatten siden er rullet frem og tilbage mellem personer, der støtter zooens beslutning og dem, der har svært ved at forstå, at en aflivning er nødvendig.

Da bjørnene er henholdsvis 20 og 21 år har Aalborg Zoo vurderet, at det ville være en dårlig ide at forsøge at flytte de to bjørne til en anden zoo, også taget i betragtning af bjørnene ikke er avlsdygtige, og derfor vil tage plads fra andre bjørne.

Den grundlæggende årsag til aflivningen er, at de simpelthen ikke plads nok med den viden, man har om brunbjørne i 2017, siger zoolog hos Aalborg Zoo Rikke Kruse Nielsen.

- Vi bliver hele tiden klogere på, hvad dyr kræver i fangenskab, og vi bliver hele tiden udstyret med nye guidelines ud fra ny forskning om bjørne og bjørnes trivsel i fangenskab. I Aalborg Zoo må vi bare erkende, at vi ikke har det anlæg, som brunbjørne kræver i dag, siger hun.

I den situation var en aflivning den bedste løsning, har zooen vurderet.

- Jo mere plads brunbjørne har, jo bedre har de det. Vi skulle lave anlægget meget større, men det kan vi ikke, for vi har kun den plads, vi har. Vi er en lille by-zoologisk have, og i fremtiden er vi nødt til at tænke på, at vi skal finde de arter, der passer til de dimensioner, vi har, siger Rikke Kruse Nielsen.

Bjørnene skal nu komme til gavn på anden vis ved, at de bliver undersøgt og der tages prøver på dem, der kan gøre forskere klogere på bjørnenes levevis og biologiske sammensætning.

Eksempelvis skal det undersøges, hvordan bjørnene kan ligge i hi en hel vinter igennem uden at få blodpropper.

Zooen har ikke umiddelbart planer om at skille sig med flere af de store dyr, men når de tre hunelefanter er blevet syge og gamle, vil zooen ikke erstatte dem med nye.

Ikke mindst når det gælder aflivninger, er det vigtigt for Aalborg Zoo at være åbne om, hvad der sker med dyrene, og de mange reaktioner får ikke Rikke Kruse Nielsen til at tvivle på zooens beslutning.

- Det er rigtigt vigtigt, at vi hele tiden får fortalt omverdenen, hvad der sker i en zoologisk have. Vi vil gerne fortælle, når vi tager nogle beslutninger om dyrevelfærd, og hvad der er rimeligt. Vi skal være ærlige, om det vi gør, for vi kan faktisk godt stå ved det professionelle arbejde, vi udfører.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.