Østergaardsk grønlangkål

Mange sønderjyder og nordjyder elsker grønlangkål (og mange andre danskere for den sags skyld). Men hvor i landet er den bedst? Her er et bud fra en af vores lyttere, Per Østergaard, der har sine rødder i Vendsyssel.

Mange sønderjyder og nordjyder elsker grønlangkål (og mange andre danskere for den sags skyld). Men hvor i landet er den bedst? Her er et bud fra en af vores lyttere, Per Østergaard, der har sine rødder i Vendsyssel. Det er hans farmors gamle opskrift.

Grønlangkål fra Vester-Hassing, VendsysselKristine Østergaards opskrift til 10-15 personer

Flæskesuppe

1 sæk grønkål - ca. 4 hele stokke. 2 kg svineben 1 kg skank 1 tsk salt 1 tsk hele peberkorn 1 spsk sukker

Grønlangkål

30 frosne grønkålskugler Ca. 250 g smør Ca. 2½ dl piskefløde Groft salt 2-3 spsk sukker

Tilbehør

Kogt flæsk Kogt medister Sigtebrød Sennep Rødbeder Varmet hvidtøl Brændevin

Gerne flere dage før grønlangkålen serveres, koges svineben og skank 2½ timer i 10-15 l vand til en kraftig flæskesuppe. Tilsæt fra starten salt, sukker og hele peberkorn. Under kogningen skummes overfladen jævnligt af.

Grønkålsstokkenes blade rykkes fra stokkene. Bladene skylles under rindende koldt vand og ses samtidig efter for lus, snegle og larver. Bladene ribbes groft.

En stor presset sæk grønkål med ca. 4 store grønkålsstokke giver omkring 30 færdige grønkålskugler á ca. 75 gram, og til et måltid beregnes 2-3 kugler pro persona.

I en stor suppegryde koges de ribbede grønkål i flæskesuppen i 30-45 minutter, indtil kålen har en farve mellem falmet og mørk og er godt mør. Der koges normalt i flere omgange, indtil al grønkålen er kogt.

Kålene tages op af flæskesuppen, mens den stadig er varm, så den netop kan krystes (knuges) i hænderne. Så meget suppe som muligt vrides af og genbruges til næste portion grønkål, der koges. Kålen formes som store æbleskiver, der efter 2-3 timers afkøling fryses ned.

Ca. 3 timer før tilberedningen af grønlangkålen optøs det beregnede antal kugler (2-3 pr. person) ved køkkentemperatur.

Kuglerne grovhakkes, mens de endnu er let frosne.

Smørret opvarmes i en jerngryde, og når det netop er smeltet, iblandes kålene, og der tilsættes en tilsvarende mængde piskefløde som smørmængden.

Under opvarmningen tilsættes efter smag yderligere piskefløde og groft salt. Flødemængden doceres så sparsomt, at den færdige grønlangkålsmasse får et kompakt, lidt klægt og groft udseende. Kålen skal kunne "stå" på tallerkenen uden af falde sammen.

Grønlangkålen spises glohed med kogt flæsk og kogt medister samt sigtebrød (uden smør), sennep, rødbeder, varmet hvidtøl og brændevin.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk