12-årige Louis er altid med sin mor i stemmeboksen: 'Ret vildt bare at sætte et kryds'

Silkeborg Kommune opfordrer forældre til at tage børnene med på valgdagen. 12-årige Louis Berg-Stærk har altid været med.

12-årige Louis Berg-Stærk fra Dronningborg ved Randers har altid været med sin mor i stemmeboksen. (Foto: Line Berg-Stærk)

Silkeborg Kommune har siden 2009 forsøgt at præge de unge til at tage del i fremtidens demokrati.

Ved at sende et elektronisk brev ud til alle forældre, der har børn på kommunens folkeskoler, opfordrer kommunen til, at børnene bliver taget med ned til stemmeurnerne. Så kan børnene se, hvordan et valg foregår i praksis.

Det er Huno Kjærsgaard Jensen, der er skolechef i Silkeborg Kommune, som står for at skrive brevene og sende dem ud.

- Det handler om at passe på vores demokrati og samtidig opfordre vores børn til at stemme i fremtiden. Og så handler det om, at det skal gøres til en god tradition i familierne, at demokratiet er noget, vi er sammen om, siger han.

Opfordringen er da også blevet vel modtaget på en af byens skoler.

Det forklarer Susanne Gade Clausen, der er skolebestyrelsesformand og forældrerepræsentant på Balle Skolen i Silkeborg.

- Det er en rigtig fin kampagne. Den er i tråd med folkeskolens formål, der handler om at danne børn og unge i demokratiets ånd, så de kan indgå som demokratiske medborgere.

Børn må ikke komme med i stemmeboksen

Selvom Silkeborg Kommune meget gerne ser, at folkeskoleeleverne kommer med deres forældre ned til valgstederne, bliver de unge mennesker nødt til at vente udenfor stemmeboksen.

For valgloven siger som udgangspunkt, at børn ikke må komme med ind og se, hvor krydset bliver sat.

Alligevel kan det give god mening at tage børnene i hånden og hive dem med ind i stemmeboksen, inden man sætter sit kryds, så de kan se, hvordan en stemmeseddel ser ud.

Det fortæller 12-årige Louis Berg-Stærk fra Dronningborg ved Randers, der altid har været med i stemmeboksen sammen med sin mor.

- Det er rigtig fedt at få et indtryk af, hvordan det fungerer. Det er ret vildt at se, at du bare går ind og sætter et kryds, og så er du indblandet i, hvem der skal regere landet.

Skal være en del af festdagen

Selvom det i princippet er imod lovgivningen, er der en god grund til, at Louis Berg-Stærk har været med inde i stemmeboksen. Det forklarer hans mor, Line Berg-Stærk.

- Det er en festdag, hvor der skal gøres noget, som er vigtigt for Danmark. Op til valget bruger vi lang tid på at kigge på plakaterne, diskutere partierne og blive klogere på de politiske farver. Derfor skal børnene selvfølgelig også med, når det demokratiske kryds skal sættes, siger hun.

- Jeg ved godt, at jeg måske påvirker holdningen hos Louis, men vi bruger meget lang tid på at snakke om, at vi skal lytte til alle kandidater og have respekt for dem, uanset hvad de siger.

Silkeborg Kommune kommer i år også til at sende SMS’er ud til 48.000 borgere for at minde dem om, at det er vigtigt stemme til både Europaparlamentsvalget og Folketingsvalget.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk