12 boligblokke skal rives ned: Bodil flytter selv, Nawal håber på det bedste

Aarhus Byråd vil rive boligblokke ned i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven for at få bugt med ghettoer.

De ved begge, at der skal rives masser af boliger ned i deres kvarter i det vestlige Aarhus. Nawal Haji og Bodil Waldstrøm.

Men de to kvinder har reageret vidt forskelligt på udsigterne til, at 4.000 mennesker skal finde et nyt hjem.

Aarhus Byråd har nemlig besluttet at rive 12 boligblokke i Gellerup-Toveshøj og Bispehaven ned for at kunne leve op til kravene i en række lovforslag, som regeringen fremlægger i Folketinget i denne måned for at nedbryde parallelsamfund.

Regeringen har sat et mål om at fjerne alle ghettoer i Danmark inden 2030, og en af metoderne er et krav om, at der kun må være 40 procent almene boliger i de nuværende ghettoer.

Den ghetto-pakke har fået Bodil Waldstrøm til at beslutte sig for at flytte fra Toveshøj, mens Nawal Haji stadig håber på at kunne blive boende i kvarteret med sine fem børn.

- Jeg synes, at her er dejligt. Der er gode naboer, og vi har mange muligheder i området. Vi hjælper hinanden som naboer – også med børnene, forklarer Nawal Haji.

Bodil Waldstrøm traf til gengæld en hurtig beslutning.

- Jeg tænkte med det samme, at nu bliver jeg aktivt boligsøgende. For nu sker der noget her i området, som jeg i hvert fald ikke har indflydelse på, siger Bodil Waldstrøm.

Det er endnu uvist, hvilke blokke der skal rives ned. Blokken her ligger i Gellerup. (Foto: © Heikki Yding, Dr Østjylland)

Nawal har været genhuset én gang før

Nawal Haji har boet 15 år i Toveshøj i Aarhus, men det kan altså snart være slut.

Hun er 43 år og flygtning fra en borgerkrig i Somalia. Hun er enlig mor med fem børn. De to ældste drenge deler et værelse, det samme gør to døtre og hun deler selv værelse med den yngste søn på syv år.

Det er kun nogle måneder siden, Nawal Haji flyttede fra én opgang til en anden i Toveshøj, fordi hendes gamle lejlighed skulle renoveres. Nu er hun bange for at skulle flytte igen.

- Jeg håber det ikke, og jeg stresser allerede. Vi ventede fire år i den gamle blok, som jeg flyttede fra, og jeg mistede alle mine gode naboer, da vi flyttede. Så jeg håber ikke, det sker igen.

70-årige Bodil Waldstrøm er til gengæld i fuld gang med at flytte fra sin lejlighed på Janesvej. Ting bliver pakket i flyttekasser, og andre lægges til side, så Danmissions genbrugsbutik kan få gavn af dem.

Hun har boet ti år i den fire etager høje blok, men kort efter regeringen præsenterede ghettoplanen i foråret, besluttede Aarhus Byråd, at ni blokke i Gellerupparken og Toveshøj skal rives ned. Bodil Waldstrøm vil ikke vente til, det er afgjort, om hendes blok er en af dem.

- Det vil jeg ikke. For hvis det nu er hele blokken, der skal ud. Så står så mange mennesker boligløse på samme tid, og hvor skal de kunne finde noget? Og hvad finder man så?

Bodil vil selv bestemme, hvor hun skal bo

Hvis 12 blokke rives ned i Gellerup-Toveshøj og Bispehaven, skal kommunen finde boliger andre steder i Aarhus til omkring 4.000 mennesker.

- Derfor vil jeg hellere selv finde noget nu. Mens jeg også har alderen til at kunne planlægge og have energi og overskud til at flytte. Det er jo et kæmpearbejde, siger Bodil Waldstrøm.

Ingen ved, hvilke blokke der skal rives ned, men diskussionen påvirker Nawal Hajis børn.

- Mine børn er blevet trætte af det. Min ældste søn bliver vred og siger: "Hvad er det for noget? At der skal rives ned og rives ned?" forklarer Nawal Haji.

Den yngste er utryg, og Nawal Haji synes, at det er stressende ikke at kunne sige noget til ham med sikkerhed om, hvor de skal bo.

Gellerupparken og Toveshøj ligger i samme område, og de står på ghettolisten, fordi halvdelen af beboerne ikke har arbejde, og otte ud af ti stammer fra et ikke-vestligt land og ikke har en uddannelse.

Nawal Haji har haft flere forskellige job, blandt andet med rengøring. Nu har hun slidgigt og er sygemeldt, men hun vil gerne have et job igen.

- Det håber jeg. Jeg plejer ikke at være arbejdsløs, for jeg synes, at det er trist bare at være hjemme. Så jeg håber på at komme tilbage og få nogle timer som ansat.

Bodil Waldstrøm kan godt forstå, at regeringen og kommunen vil bekæmpe parallelsamfund og ghettoer.

- På en vis måde kan jeg godt forstå, hvad de mener. Jeg synes bare ikke, at problemet er så stort, som de gør det til. Og jeg synes, at de løser problemet på en forkert måde, siger hun.

- Der bor mange forskellige mennesker her i området. Nogle ganske få er der problemer med. Så må man tage sig af de problemer, der er med dem. Man må løse problemerne på en anden måde end ved at sige, at så skal alle ud.

Kriminaliteten i Gellerup-Toveshøj er højere end i nogen andre ghettoer i landet.

- Det har jeg aldrig været bange for! Det har jeg godt nok ikke, siger Bodil Waldstrøm med eftertryk.

- Selvfølgelig er der problemer, det er der alle steder, hvor der er mennesker. Og nogle former for kriminalitet er mere synlig end andre. Så er der andre slags ghettoer i Danmark, hvor det er mere usynligt. Skattely og den slags ting, siger hun.

Bedre muligheder for at komme i job

Nawal Haji mener, at politikerne burde give beboerne i Gellerupparken og Toveshøj bedre mulighed for at få arbejde, i stedet for at bekæmpe ghettoen med gravkøer.

- De må give arbejdspladser til folk. Det hjælper også til at åbne forældrenes øjne lidt, når de kan se, at det betyder noget for folks liv, når de skifter og får et arbejde – og får et bedre liv. Det hjælper ikke noget at rive ned og rive ned, mener hun.

Hvis Nawal Haji bliver tvunget til at flytte, vil hun gerne flytte tættere på centrum.

- Hvis det skal være, så flytter jeg. Vi finder ud af, hvor jeg så skal flytte hen. Men jeg gider ikke ud af Aarhus. Jeg vil ind til Aarhus.

(Foto: © Heikki Yding, Dr Østjylland)

Bodil Waldstrøm har fået en to-værelses lejlighed i Drejergården i Brabrand, godt tre kilometer fra Janesvej, og nu ser hun frem til at få tømt lejligheden og indrette sig i den nye.

- Jeg har vænnet mig til tanken, og nu er jeg glad for det. Men jeg har da medfølelse med dem, der ikke bare kan gøre, som jeg gør.

- Og så har jeg råd til det. Det er dyrt at flytte, og der er mange omkostninger ved det. Jeg er da privilegeret i forhold til mange andre.

Aarhus Kommune og de lokale boligforeninger skal aflevere en plan for Gellerup-Toveshøj og Bispehaven til Transport, Bygge- og Boligstyrelsen inden 1. juni næste år.

 • REGERINGENS 22 INITIATIVER MOD GHETTOER

 • 1. Fysisk forandrede boligområder

 • 2. Nye muligheder for fuld afvikling af de mest udsatte ghettoområder

 • 3. Adgang til at opsige lejere ved salg af almene boliger i udsatte boligområder

 • 4. Stop for kommunal anvisning til udsatte boligområder for ydelsesmodtagere

 • 5. Obligatorisk fleksibel udlejning i udsatte boligområder

 • 6. Lavere ydelse for tilflyttere til ghettoområder

 • 7. Stop for tilflytning af modtagere af integrationsydelse

 • 8. Kontant belønning til kommuner, der lykkes med integrationsindsatsen

 • 9. Styrket politiindsats i særligt udsatte boligområder

 • 10. Højere straffe i bestemte områder (skærpet strafzone)

 • 11. Kriminelle ud af ghettoerne

 • 12. Obligatorisk dagtilbud skal sikre bedre danskkundskaber inden skolestart

 • 13. Bedre fordeling i daginstitutioner

 • 14. Målrettede sprogprøver i 0. klasse

 • 15. Sanktioner over for dårligt præsterende folkeskoler

 • 16. Styrket forældreansvar gennem mulighed for bortfald af børnecheck og enklere forældrepålæg

 • 17. Bedre fordeling af elever på gymnasier

 • 18. Kriminalisering af genopdragelsesrejser

 • 19. Hårdere kurs over for vold i hjemmet

 • 20. Tidlig opsporing af udsatte børn

 • 21. Skærpet straf for brud på den særligt udvidede underretningspligt

 • 22. Tre særlige ghetto-repræsentanter med de nødvendige kompetencer