160 sporhunde får nyt GPS-udstyr: ’Gør eftersøgning meget lettere’

Naturstyrelsens schweisshunde bruges til at aflive tilskadekommen vildt.

Flemming Thune-Stephensen har to hunde registreret i schweisshunderegisteret. Her ses han sammen med hunden Tippi. (Foto: Emma Schlegilberger)

I forårets første måneder har Naturstyrelsens 160 schweisshunde rigtig travlt med at finde og aflive vildt, der er kommet til skade.

Og nu er deres arbejde blevet nemmere, for hundene har fået nyt GPS-udstyr. Udstyret gøre det lettere for hundeførerne at spore deres hunde, når de er taget af hundesnoren for at lede efter tilskadekommen vildt.

Opgraderingen har været nødvendig, da det gamle udstyr er gået ud af produktion, fortæller Marie Fangell Cleeman, som er forstfuldmægtig i Schweiss-registret.

- Det nye udstyr er blevet modtaget rigtig godt. I næste måned holder vi et kursus for hundeførerne i de forskellige områder, så de kan blive helt opdateret på det nye udstyr, siger hun.

I alt koster opgraderingen af udstyret 700.000 kroner.

Pengene er blevet bevilget af 15. Juni Fonden til Naturstyrelsen, som står for schweisshunderegisteret.

GPS er en stor hjælp

En af dem, der har fået det nye udstyr stukket i hænderne, er Flemmng Thune-Stephensen fra Hinnerup ved Aarhus. Han er koordinator for de 28 schweisshunde i Østjylland.

- GPS-udstyret gør vores arbejde lettere. Når vi starter en eftersøgning, foregår det altid med hunden i en snor på ni meter, men hvis dyret flygter, slipper vi hunden løs. På det tidspunkt har vi ikke muligved for at vide, hvor dyret løber hen. Og her kan vi så spore os til hunden og dyret ved hjælp af udstyret, forklarer han.

Samtidig kan udstyret bruges, når flere hunde er på eftersøgning sammen. På den måde kan hundeførerne bedre holde øje med, at hundene ikke leder i de samme områder.

Med en hundesporingsenhed i hånden, får hundeføreren på to et halvt sekundt sendt data direkte fra hundens halsbånd.

Som en løve på savannen

Schweisshundene bruges til at aflive vildt, der er kommet til skade. Det kan blandt andet være fordi, de er blevet påkørt eller anskudt af en jæger.

Hundeførerne har derfor en række privileger, som andre ikke har. Blandt andet må de gå ind på en grund, som de ikke ejer, og de har tilladelse til at skyde dyr året rundt.

Men oftest når riflen ikke frem, forklarer Flemming Thune-Stephensen.

- Vores hunde er som Dr. Jekyll og Mr. Hyde. De er fantastiske familiehunde, men så snart de bliver sluppet ud på en såkaldt hetz, bliver de til rovdyr. Det er præcis som løverne på savannen. De springer simpelthen op på dyret og tager fat i struben, siger han.

Flemming Thune-Stephensen har været scweisshundefører i 20 år, og som pensioneret dyrlæge ligger det ham meget på sinde at hjælpe dyr, der er kommet til skade.

Derfor bruger han også gerne sin fritid på at stå til rådighed med sin ruhårede hønsehund Tippi, som er klar til at rykke ud, hvis nogen skulle ringe efter hjælp.

- Jeg har lyst til at hjælpe dyr i nød, og så har jeg bare et fantastisk inspirerende samarbejde med min hund, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk