17-årige Mikkel bygger møbler, mens han afsoner: 'Jeg er så taknemmelig og stolt'

Carina Fisker har med sin virksomhed Human Results investeret en halv million kroner i et tilbud til tidligere kriminelle.

Mikkel Dinesen Mikkelsen er her i gang med arbejdet sammen med sin sjakbajs. (© Dr Østjylland)

Tre gange om ugen trækker 17-årige Mikkel Dinesen Mikkelsen og tre andre unge mænd i gule veste og kravler ind mellem gamle brædder og genbrugstræ på Silkeborg Kommunes genbrugspladser.

Her leder de efter det rette materiale til at bygge møbler, shelters og højbede af.

De fire unge mænd er alle straffede for hård kriminalitet, og nogle af dem er også tidligere misbrugere.

Håndværket og samarbejdet om at forvandle gammelt genbrugstræ til noget nyt og anvendeligt skal hjælpe dem væk fra den kriminelle løbebane.

Mikkel Dinesen Mikkelsen afsoner lige nu 3,5 års fængsel for hjemmerøveri, og som en del af afsoningen er han med i projektet. Han oplever, at det gavner ham at komme ud af fængselscellen og samarbejde med de tre andre om at skabe noget nyt.

- Vi ved godt alle sammen, hvad vi kommer fra, så det giver en helt speciel relation. Vi hænger sammen på en eller anden mærkelig måde, siger han.

Han er den yngste på holdet, og netop aldersforskellen har været med til at modne og styrke ham socialt.

- De andre er 20-30 år, så man lærer at blive mere moden og får en forståelse af, hvad en arbejdsplads er, siger han.

0:00

Vil rehabilitere de unge og give dem en ny start

Det er Carina Fisker og hendes virksomhed Human Results, der står bag projektet, og Silkeborg Kommunes teknik- og miljøafdeling har givet tilladelse til, at de unge mænd må hente træ fra kommunens genbrugsstationer.

Carina Fisker syntes, der manglede et tilbud til unge, der skulle finde en vej ud af kriminalitet og dårlige fællesskaber. Derfor besluttede hun sig for at skabe et alternativt og sundere fællesskab, som også kan gøre målgruppen arbejdsparat.

Ofte er det yngre mænd, der har været registreret i rocker- og bandemiljøet, har begået personfarlig kriminalitet eller har haft et svært misbrug, der er med i projektet.

- Selvom de er kommet ret langt og har fået afsluttet mange ting, står mange af dem og kan ikke rigtigt få etableret kontakt til arbejdsmarkedet. De har måske ikke erfaring med at træde ind i de almindelige fællesskaber, der findes på en arbejdsplads, forklarer Carina Fisker.

Med fælles indsats og vejledning fra en sjakbajs bliver genbrugstræet lavet om til noget nyt og anvendeligt, som de tidligere kriminelle selv får lov at levere til glade kunder. (© Dr Østjylland)

Arbejdet med at slibe træet til og forme det til noget nyt er noget, hun oplever, at de unge mænd kan spejle sig selv i.

- Det er det mest fantastiske ved det; at se, hvordan de kan relatere til at skulle bygges op på ny med en ny tro på det. De siger også selv, at de selv er blevet pudset og stadig skal holde øje med, om de er ved at slå revner igen. Det er egentlig det samme, de gør med træet, siger hun.

Carina Fisker har selv investeret omkring en halv million i projektet og sørget for en lille bil, en trailer og arbejdstøj til de unge mænd.

Hver morgen henter en sjakbajs gruppen af mænd og kører dem hjem igen, når dagens arbejde er ovre. Det er der også en bestemt tanke bag, forklarer Carina Fisker.

- Nogle af dem har stadig svært ved at blive set offentligt. De har skuldre, der kravler meget op om ørerne og en nakke, der går af led, fordi de hele tiden må kigge sig over skulderen, siger hun og tilføjer.

- De fleste af dem ville heller ikke komme af sted, hvis ikke de blev hentet. Så langt er de jo heller ikke nået endnu. Det er derfor, de er her.

Mikkels far: Han er blevet et helt andet menneske

Mikkel Dinesen Mikkelsens far, Jesper Dinesen Mikkelsen, kan mærke, at projektet har gjort en stor forskel for sønnen.

- Han er blevet et helt andet menneske. Det er den søn, jeg har tabt, som jeg faktisk har fået tilbage. Så det er et helt enormt vigtigt arbejde, der bliver gjort, siger han.

Jesper Dinesen Mikkelsen synes, det er helt fair, at hans søn har fået en fængselsstraf, men han glæder sig over, at hele straffen ikke skal bruges i en celle.

- Jeg ville have været skuffet, hvis ikke han havde fået en dom. Men hvis han bliver lukket inde i et fængsel, fremmer det ikke hans muligheder for at komme ud og blive integreret i samfundet. Det er bedre, at han kommer ud og får nogle oplevelser og ikke mister relationen til samfundet, siger han.

Særligt glæder Jesper Dinesen Mikkelsen sig ved tanken om, at arbejdet kan være med til at styrke sønnens fremtidige muligheder.

- Det vil betyde, at han efter endt afsoning kan komme ud og gå til en jobsamtale for eksempel. Det ville han ikke have haft mulighed for ellers, siger han.

Carina Fisker håber, at Silkeborg Kommune vil samarbejde om at holde projektet kørende.

- Mit mål er, at vi inden for ganske kort tid har et konkret beskrevet beskæftigelsestilbud, hvor vi kan få lov til at støtte og hjælpe mange andre unge i den rigtige retning, siger hun.

For Mikkel Dinesen Mikkelsen har projektet åbnet hans øjne for arbejdet med træ, og efter sommerferien skal han starte på en uddannelse som tømrer.

Men han håber på, at nogle af ugens dage stadig kan bruges på Woods-projektet.

- Jeg er så taknemmelig for at være heroppe og stolt over hvad, man kan gøre for andre, siger han.

Facebook
Twitter