20 år med PET-beskyttelse: Naser Khader er mandsopdækket døgnet rundt

Den øgede sikkerhed har været en stor omvæltning for folketingsmedlemmet og hele familien.

Naser Khader har været beskyttet af politiet siden han udgav bogen "Ære og Skam" for 20 år siden (arkiv). (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Til september er det 20 år siden, at det konservative folketingsmedlem Naser Khader, der er valgt i Østjylland, begyndte med at blive mandsopdækket af politiet.

Det skete efter udgivelsen af bogen ”Ære og Skam”, som provokerede i nogle muslimske kredse.

For ti år siden blev beskyttelsen gjort til en beskyttelse døgnet rundt i forbindelse med Mohammedkrisen. En beskyttelse, som hele familien mærker konsekvenserne af.

Den massive sikkerhed betyder, at Naser Khader og hele familien altid skal tænke mindst to PET-betjente ind i alle dagens gøremål. Det påvirker ofte hverdagens spontanitet, fortæller folketingspolitikeren.

- Det er efterhånden en del af mit liv. Noget, jeg har lært at leve med. Men nogle gange er det frustrerende at skulle planlægge ting, som andre mennesker gør som en selvfølge, siger han.

I begyndelsen krævede den nye hverdag en stor portion af tålmodighed og tilvænning. Eksempelvis skulle han forholde sig til helt nye ting, da boligen skulle udstyres med beskyttelsesrum.

- Så spørger Hannibal (Naser Khaders søn, red.): Hvad skal jeg gøre, hvis far løber ind og lukker døren til beskyttelsesrummet, og jeg ikke når med? Så tænker man: Tænk, at et barn på 10 år skal sidde og forholde sig til det, siger Naser Khader.

Ser ikke sig selv som et offer

Da Naser Khaders 16-årige datter for nyligt ville overraske sin far med frokost, krævede bordbestillingen også en forklaring.

- Hun ringede til det sted, hun ville spise, og sagde, hun skulle have to borde hver for sig til to personer. Stedet kunne ikke forstå, hvorfor vi ikke ville sidde sammen allesammen, så det krævede en lang forklaring, fortæller Naser Khader.

Vil Naser Khader selv ud og eksempelvis drikke en øl med en god ven, skal PET først afsikre beværtningen og derefter informere politikeren selv i forhold til stedets nødudgange.

Trods besværet i dagligdagen ønsker Naser Khader dog ingen medlidenhed.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke ser mig selv som et offer. Jeg har selv valgt at blande mig i debatten, og når jeg gør det, sidder jeg ikke og laver konsekvensberegninger. Når jeg blander mig, må jeg tage konsekvensen af det, siger han.

Blå bog: Naser Khader

 • 1993: Uddannet cand.polit.

 • 1994: Folketingskandidat for Radikale Venstre

 • 1997-2000: Medlem af Borgerrepræsentationen i København for Radikale Venstre

 • 2001: Vælges til Folketinget for De Radikale.

 • 2005: Stifter af og første formand for Demokratiske Muslimer.

 • Maj 2007: Stifter og bliver leder af Ny Alliance (det nuværende Liberal Alliance) sammen med Anders Samuelsen og Gitte Seeberg. Første meningsmåling giver Ny Alliance stor tilslutning, og medlemmer strømmer til.

 • November 2007: Ny Alliance vælges til Folketinget og opnår fem mandater.

 • Januar 2009: Forlader Ny Alliance.

 • Marts 2009: Melder sig ind i Det Konservative Folkeparti.

 • September 2011: Får 1.690 personlige stemmer ved folketingsvalget og bliver dermed ikke genvalgt.

 • November 2011: Får en stilling som fellow i den konservative tænketank Hudson Institute i Washington DC.

 • Februar 2015: Naser Khader annoncerer, at han vil stille op til Folketinget igen – for Det Konservative Folkeparti.

 • Juni 2015: Bliver valgt ind i Folketinget.