200 flagermus invaderer villa – og de må ikke fjernes

Flagermus er fredede og er derfor næsten umulige at komme af med, må en jysk boligejer sande. Det kan dog lade sig gøre, men så skal der handles lige nu.

Når der er møl i køkkenet, rotter på loftet eller borebiller i trægulvet, kan man ringe efter en skadedyrsbekæmper og få bugt med de ubudne gæster.

Men er det derimod flagermus, der flakser rundt på matriklen, er sagen en anden. Flagermus er nemlig fredede, og det gør det svært at komme af med de bevingede væsener.

200 flagermus i villaen

Det ved Helle Tryggedson fra Åbyhøj alt om. Hendes villa i Åbyhøj hjemsøges af en bestand på hele 200 flagermus. Og det er intet hun kan gøre ved det.

- Lige pludselig så jeg et eller andet der fløj over mig, og så kiggede jeg op, og så at det var en flagermus. Men der var ikke bare én flagermus, der var mange. Og de kom ud af mit hus, lyder det fra den ufrivillige flagermus-mor.

De må ikke flyttes eller slås ihjel

Først ringede hun til kommunen, der ikke kunne hjælpe hende.

Derfor gik hun til Skov og Naturstyrelsens vildtkonsulent Lars Bruun Hansen.

- Vores gode råd er at lade dem være. Flagermusen er fredet, så den må ikke slås ihjel eller flyttes fra det sted, hvor den bor, fordi den også er fredet med det habitat den bor i, siger han.

Det er nu, de skal udsluses

Selvom de er ulovlige at fjerne, kan de gennes væk fra villaen på lovlig vis. Og det skal ske lige nu i perioden mellem slutningen af august og midten af september.

- De skal bare væk. Der er muselort på vindueskarmen, og jeg synes ikke, de er særlig lækre, siger Helle Tryggedson.

Derfor har hun med hjælp fra vildtkonsulenten fået hjælp til at ’udsluse’ dyrene ved at sætte et rør af klare affaldssække op til hullet i gavlen, hvor de er kommet ind. Plastikken forhindrer dem i at komme tilbage ad hullet, og det skal hænge der i 10 dage og så skal hullet fuges til.

- Så vil jeg håbe, at der ikke er andre huller, de kan komme ind af. Så er jeg jo lige vidt, lyder det fra Helle Tryggedson.

Flagermus er ufarlige, men kan give lugt eller lyd-gener. Og så følger der ofte væggelus eller duemider med.

Facebook
Twitter