20.000 ældre kvinder skal screenes for livmoderhalskræft som forsøg

Forsøget skal vise, om kvinder over 64 år skal screenes for HPV-infektioner.

Livmoderhalskræft er særlig udbredt blandt yngre kvinder, men den rammer også kvinder i 70'erne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Ældre kvinder har højere risiko for at dø af livmoderhalskræft, end man hidtil har antaget.

Derfor skal det nu undersøges, om det giver mening at screene kvinder for HPV-infektioner, efter de er fyldt 64 år, hvor screeningerne i dag stopper.

20.000 kvinder i Region Midtjylland får et ekstra HPV-tjek de næste to år, og det er post-doc og forsker på afdelingen for folkeundersøgelsen på Regionshospitalet Randers Mette Tranberg, der skal stå for undersøgelsen.

- Vi tilbyder ikke de ældre kvinder screening for livmoderhalskræft, fordi vi har brug for mere viden på området, før vi ved, om fordelene opvejer eventuelle ulemper, forklarer hun om undersøgelsens formål.

Den seneste forskning viser, at dødeligheden blandt kvinder over 65 med livmoderhalskræft er mellem 25 til 30 procent højere end hidtil antaget.

- Det er selvfølgelig en gevinst, hvis vi kan redde de her kvinder fra at dø af sygdommen, men der er også et økonomisk aspekt i det. En ulempe kan være, at vi ikke vil have, at kvinderne fortsætter i kontrolprogrammer i mange år og derved er unødigt bekymret for at være syge, siger Mette Tranberg.

Rammer hårdere hos ældre

Livmoderhalskræft er blevet kaldt ’De unge kvinders sygdom’, men det er en myte, at det kun rammer de unge, forklarer Berit Andersen, der er ledende overlæge på Regionshospitalet Randers.

- Livmoderhalskræft er særlig udbredt blandt yngre kvinder, men der er også en top helt op i 70'erne. Det kunne jo være, at man ved at screene ældre kvinder kunne få hyppigheden til at falde i den ældre aldersgruppe, siger hun.

Livsmoderhalskræft rammer også hårdere, når en kvinde er oppe i alderen.

- Man får hyppigere stillet diagnosen i et senere stadie af sygdommen, og derfor kan det gøre en kæmpe forskel, hvis man med screening kan få konstateret nogle forstadier, så man kan forebygge livmoderhalskræft hos de ældre.

Kvinderne i undersøgelsen vil få mulighed for at udføre testen derhjemme i stedet for hos lægen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk