3 uger mellem rengøring - eller slet ingen: 84-årige Ingrid kan få sparet hjælpen væk

Silkeborg Kommune vil spare på rengøringshjælpen, da udgifterne på området er eksploderet.

Ingrid Thorsted får i dag hjælp til rengøring 45 minutter hver anden uge. Hun er i behandling for leddegigt og KOL. (Foto: Heikki Yding © dr)

I den 65 kvadratmeter store lejlighed har Ingrid Thorsted gennem årene samlet masser af arvestykker fra forældre og bedsteforældre.

Men efter årsskiftet kan det blive svært for hende at få tørret støv af malerierne, ligesom der kan blive langt mellem støvsugning og gulvvask.

Hun bor nemlig i Silkeborg Kommune, som vil skære i rengøringshjælpen til 1.550 ældre.

- Jeg kan ikke selv klare at gøre det. Jeg går til behandling for KOL og leddegigt, så jeg kan ikke vaske gulve, støvsuge og skifte sengetøj, siger den 84-årige silkeborggenser.

Kommunen er ligesom mange andre kommuner nemlig presset med at overholde budgettet til service, og derfor vil politikerne i Silkeborg nu spare.

Hvis kommunerne ikke overholder deres budgetter til service, kan det resultere i en milliardbøde, som alle kommuner skal betale til.

For at spare penge vil Silkeborg Kommune derfor skære rengøringshjælpen fra hver anden uge til hver tredje uge for mange ældre, og nogen vil helt miste hjælpen.

Ingrid Thorsted får i dag hjælp til rengøring i 45 minutter hver anden uge, men hun frygter, at kommunen vil spare hendes hjælp væk.

Hvorfor kan 84-årige Ingrid Thorsted ikke selv gøre rent? Få hendes svar her:

Som aktiv i Seniorrådet og formand for pensionistforeningen i området er hovedet nemlig frisk, men det er kroppen, som ikke kan følge med, når der skal støvsuges, skiftes sengetøj og vaskes gulve.

- Det kan være, at det virker som om, at jeg kan. Jeg kan godt flytte mig, når jeg bliver hentet, men jeg kan ikke det fysiske. Jeg kan gå ud, hvis jeg har min stok med, men jeg måtte afskaffe bilen, da jeg er usikker på benene og derfor også i bilen, siger hun.

Pengene er heller ikke til selv at hyre rengøringshjælp, hvis hjælpen fra kommunen forsvinder.

- Jeg vil gro til i skidt, for med folkepension og ATP kan man ikke betale fremmedhjælp. Mine tre børn går på arbejde, så de kan ikke komme og gøre rent for mig, siger hun.

Faste pligter udfordrer familien

Hendes ene søn, Kim Thorsted, er enig med sin mor. Med job og familie er det nemlig ikke en mulighed for børnene at overtage rengøringen.

- Det bliver sværere. Jeg arbejder i Aarhus, men bor i Silkeborg, så jeg er først hjemme klokken 17 hver aften og skal så passe mit eget hus, forklarer han.

Han mener, at børn kan hjælpe ud fra de muligheder, de har, og han hjælper allerede sin mor meget, da han besøger hende mindst tre gange om ugen.

- Lige nu hjælper jeg med at ordne haven, tager hende på indkøb, henter hende en gang om ugen, når hun er til spil, og så besøger jeg hende en gang imellem i weekenden for at se, hvordan det går med hende, siger han.

Men den faste rengøring er en udfordring.

- Udendørsarealerne kan man godt gøre som familie, for det er ikke så tit, men det indvendige skal holdes ved lige hele tiden, så det er sværere at nå.

Kim Thorsteds bror har også fuldtidsarbejde, og søsteren er på førtidspension på grund af en arbejdsskade.

Derfor vil han være ked af det, hvis hans mor mister rengøringshjælpen.

- Jeg tror helt klart, at det bliver et problem at få det til at fungere. Jeg kan sagtens forstå, at kommunen skal spare penge, men jeg synes, det er et rigtig dårligt sted at spare ved ældre mennesker, der ikke har andre muligheder for hjælp, siger han.

Flere kommuner er pressede

Politikernes forklaring er, at udgifterne til sundheds- og ældreplejen er eksploderet.

Derfor skærer de på rengøringen, siger formanden for sundheds- og ældreudvalget i Silkeborg Kommune, Gitte Willumsen fra Venstre.

- Vi vil have flere penge lokaliseret over på vores sygeplejeydelser, som der er et massivt pres på. Det har vi politikere prioriteret, da det blandt andet er vigtigere for os, at man kan få skiftet et skinnebenssår dagligt, end at der kommer en og gør rent, siger hun.

I Silkeborg og mange andre kommuner stiger antallet af ældre borgere, og selv om flere ældre kan klare sig selv, er der også flere, som kræver meget pleje.

- De er virkelig dårlige nogle af dem. Det var nok dem, der lå på sygehuset i gamle dage, men nu er de hjemme ved kommunerne. Vi har borgere, hvor vi nærmest er i døgndrift, og det er rigtig, rigtig dyrt, siger Gitte Willumsen.

Det går ikke kun ud over de enkelte kommuner og deres borgere, når der ikke er styr på økonomien. For hvis landets 98 kommuner samlet set bruger flere penge på service, end de har aftalt med regeringen, vanker der en milliardstor bøde, som alle kommuner skal være med til at betale.

Kommunernes Landsforening vurderer, at det godt kan blive tilfældet i år.

Facebook
Twitter