3D-printer hjælper kræftpatienter til ny underkæbe

Aarhus Universitetshospital bruger 3D-printer til at lave mere præcise operationer.

Aarhus Universitetshospital har anskaffet sig en 3D-printer, der printer modeller og hjælpeværktøjer til operationer. Ifølge hospitalet selv som det første sygehus i Norden, der har det.

Og det er gode nyheder for kræftpatienter, fortæller ingeniør Joakim Lindhardt, som planlægger og fremstiller 3D-modellerne ved Aarhus Universitetshospital.

Siden februar har otte patienter, heriblandt kræftpatienter, fået rekonstrueret deres underkæbe ved hjælp af de 3D-printede hjælpeværktøjer. Det gør operationsarbejdet lettere og mere præcist for kirurgerne.

Før skulle modellerne bestilles hjem fra Belgien. Det tog mellem syv og ti dage og var for lang tid til, at kræftpatienterne kunne få gavn af teknikken, fordi kræftsyge skal behandles i en fart.

- Kræftpakken dikterer meget præcist, hvor lang tid det må tage. Men nu hvor vi selv kan lave 3D-print, kan vi også inkludere kræftpatienter i den her fordelagtige måde at operere på, siger Joakim Lindhardt.

Med 3D-printeren kan Aarhus Universitetshospital nu fremstille modellerne på én dag.

Kirurgen får hjælp til at skære præcist

3D-printeren bruges til at lave en model af patientens kæbe, før patienten skal opereres. Så kan man før operationen forberede en skabelon – en såkaldt save-guide – der kan hjælpe kirurgen til at skære helt præcist.

- De save-guides bruger man til at være helt sikker på, hvor vi skal save i kæbeknoglen, forklarer Joakim Lindhardt.

Teknikken ved den type operationer går ud på at fjerne et stykke knogle fra underbenet og sætte ind i kæben.

- Og jo mere præcist det stykke passer i kæbeknoglen, des bedre bliver resultatet af operationen, siger Joakim Lindhardt.

Kan bruges til andre operationer

Redskaberne giver både patienten kortere tid i narkose og bedre heling efter operationen.

- Det har lettet vores arbejdsgange gevaldigt. Operationstiden bliver kortere, indlæggelsestiden bliver kortere, og vi opnår et mere præcist og korrekt anatomisk resultat, oplyser overtandlæge Jytte Buhl fra tand- og mund- og kæbekirurgisk afdeling.

Det er afdelingerne for plastik- og brystkirurgi og for tand-, mund- og kæbekirurgi, der samarbejder om at udvikle metoderne inden for 3D-printede operationsværktøjer.

Joakim Lindhardt forventer, at 3D-modellerne på længere sigt også kan bruges til andre operationer end kæbe-rekonstruktioner.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter