400 millioner sparet på børn og ældre: Norddjurs bruger nu 15 millioner på pingviner

Et flertal i Norddjurs Kommune bevilger penge til Kattegatcentret.

Kattegatcentret er blandt andet kendt for hajtanken med 550.000 liter tropisk havvand. Nu snart med pingviner, ligesom denne fætter fra Legoland. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Hvordan kan man med en ene hånd spare tæt på 400 millioner kroner på blandt andet børn og ældre, og med anden hånd bruge 15 millioner kroner på pingviner?

Det spørgsmål stiller mange borgere sig i Norddjurs, efter et flertal af politikerne i kommunen med borgmesteren i spidsen i aftes sagde ja til at bevilge 15 millioner kroner til et pindvin-anlæg i Kattegatcentret.

Kommunen vil nemlig udvikle og ikke bare afvikle, siger borgmester Jan Petersen (S).

- Det er ikke noget godt tidspunkt i forhold til befolkningen og vores medarbejdere, men vi er nødt til at investere os ind i fremtiden for at udvikle os, siger han.

Det kan godt være, at pingviner kan blive et sjovt trækplaster, men i Norddjurs deler de vandene blandt borgerne.

Jan Petersen blev valgt til borgmester for tredje gang i 2017 med 41 procent af stemmerne og 11 mandater til partiet. Han skal finde 115 millioner kroner for 2019, og det niveau skal holdes de næste fire år, hvis ikke kommunen skal komme under administration. (Foto: copyright © Socialdemokraterne.dk)

Kommunen er nemlig i dyb krise og har sparet hårdt på blandt andet skoler, handicappede og ældre.

I Auning er blandt andre Maria Hansen ikke vild med pingvin-anlægget.

- Jamen, jeg synes da, at det er helt hul i hovedet. Hvorfor skal man bruge 15 millioner kroner på en pingvin, når de ældre ikke kan få gjort rent eller komme i bad?, spørger hun.

Men det kan også koste penge at lukke ned, forklarer borgmesteren. For hvis man ikke investerer i Kattegatcentret og udvikler det, risikerer man, at turisterne bliver væk.

- Hvis vi nøjes med at kigge ind i en afvikling af for eksempel Kattegatcentret, så er der stor risiko for, at vi også skal udløse en kommunegaranti på 21 millioner kroner. Jeg synes, at det er bedre at investere i fremtiden end at bruge penge på at afvikle noget, som vi faktisk har brug for, og som er så stor en attraktion, siger Jan Petersen.

Kattegatcentret er en selvejende fond og drives på non-profit basis. (Foto: Rasmus Bruun Kynde © dr)

Turister skaber job

Kattegatcentret har fået et løfte om 25 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden og Realdania.

Derfor er kommunens tilskud en god investering, som politikerne ikke kan sige nej til, mener en anden borger, David Slater.

- De kan ikke lade være, for så går det ned ad bakke. Hvor finder Norddjurs 25 millioner kroner fremover? Det gør de ikke. Sådan er det bare, siger han.

Borgmester Jan Petersen peger på, at der ikke mindst er mange job i Kattegatcentret.

- Hele grundlaget for at kunne lave velfærd er jo, at vi har indkomst, at vi har job, og at vi udvikler job. Der er vækst i turismen i Norddjurs, og der er rigtig mange job, der er direkte eller indirekte bundet op på turisme, så det er en del af løsningen og ikke en del af problemet, siger han.

Resultatet af afstemningen tirsdag aften blev, at S, SF, DF og fire fra Venstre var for den kommunale bevilling, mens K, EL, LA og to fra Venstre var imod. Det gav et resultat på 20 mod syv.

Norddjurs Kommune skaffer de 15 millioner kroner ved at sælge jord ved renæssanceherregården Gammel Estrup.

Mere forskning og flere besøgende

I Kattegatcentret ser direktør Helle Hegelund mange muligheder i beslutningen, og alt i alt skal det nye anlæg hente flere besøgende til Kattegatcentret.

- Det betyder også, at vi kan have flere skoleelever igennem vores skoletjeneste. Vi kan udvide samarbejdet med universiteterne i forhold til forskning omkring det marine miljø, så det giver os langt flere muligheder at spille på, siger hun.

I Kattegatcentret ser direktør Helle Hegelund mange muligheder i beslutningen. (Foto: Rasmus Bruun Kynde © dr)

I det nye anlæg vil besøgende kunne opleve pingvinerne i deres eget miljø.

- Man kan besøge dem i et seks-otte grader koldt rum, og se, hvordan de opfører sig, når de dykker ned i vandet, og der er mulighed for at kigge gennem ruder nede i vandet, siger Helle Hegelund.

Kattegatcenteret håber, at pingvinerne kan give 35.000 flere gæster det første år efter åbningen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk