600 boliger skal rives ned i Aarhus-ghetto: Navne på syv blokke offentliggjort

Syv boligblokke med 400 boliger i Gellerupparken skal jævnes med jorden for at slippe af med ghettostemplet.

I 2014 rev man også boligblokke ned i forbindelse med kommunens helhedsplan for området. (Foto: Jens Thaysen © Scanpix)

Mange hundrede boliger skal jævnes med jorden i det vestlige Aarhus i de kommende år.

400 boliger må lade livet i Gellerupparken og 200 boliger i nabobydelen Toveshøj.

Det står klart, efter at Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening i aftes indgik en aftale.

Navnene på de boligblokke, det drejer sig om i Gellerupparken, er blevet offentliggjort, og beboerne får besked i deres postkasse. I Toveshøj bliver der foreløbigt ikke sat navn på, hvilke blokke det drejer sig om.

I alt skal syv blokke rives ned i Gellerupparken. Det drejer sig om blokkene A4, A5, A6, A7, A8 samt A13 og A15. Derudover skal en række blokke renoveres.

Nedrivningerne skal gøre det muligt at leve op til regeringens krav om, at andelen af almene familieboliger i de hårdeste ghettoområder skal nedbringes til højst 40 procent inden 2030.

Afdelingsformand: En urimelig aftale

Afdelingsformand i Gellerupparken Abdinasir Jama Mohamed er ked af aftalen.

- Det er en urimelig aftale. En aftale, hvor forløbet har været skævt og forvirrende, for vi har ikke været involveret som beboere, siger han.

Han tror, mange af beboerne vil blive kede af at skulle sige farvel til deres bolig og boligområde.

- Beboerne har været frustreret længe, fordi man ikke har fået at vide, hvad der skal ske. Der er folk, der kommer til at miste deres barndomshjem; et sted, hvor de føler, de får den hjælp, de har behov for og får styrket deres medborgerskab.

Boligblokkene er udvalgt af kommunen blandt andet for at sikre en bedre sammenhæng med de private rækkehuse på Dortesvej.

Abdinasir Jama Mohamed er ked af, at så mange mennesker skal miste deres hjem og genhuses andre steder. (© Dr Østjylland)

Borgmester: Berørte beboeres ønsker bliver hørt

Den socialdemokratiske borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), medgiver, at det er en plan, der får store konsekvenser for mange familier, der bliver tvangsflyttet fra deres boliger.

- Det er klart, at det er et stort indgreb i en række menneskers hverdag, og det at gå ind og påvirke deres boligsituation er selvfølgelig noget, der skal gøres med omhu, siger han.

Han forsikrer samtidig, at man gør, hvad man kan for at hjælpe familierne.

- Derfor har vi også sikret, at alle, der bliver berørt, bliver tilbudt en bolig, der passer til det behov, man har. Hvis man har børn, der går i skole et andet sted, vil der blive taget hensyn til det, og har man ønsker om et sted at bo, vil vi selvfølgelig også tage hensyn til det, siger han.

Repræsentantskab kan stemme nej

Brabrand Boligforening har foreslået, at det ville være nok at rive 200 boliger ned for at opfylde regeringens krav til andelen af lejelejligheder i området, men det har Aarhus Kommune altså afvist.

- Der er en række udfordringer i området i dag, og det er vi nødt til at tage hånd om, og det er ikke gjort alene ved at rive 200 boliger ned. Vi er nødt til at gå lidt mere radikalt til værks, lyder det fra borgmester Jacob Bundsgaard.

Repræsentantskabet i Brabrand Boligforening skal på et møde sidst på måneden sige endeligt ja til planen, men det er ikke sikkert, at den bliver vedtaget dér, siger formanden for boligforeningen Keld Albrechtsen.

- Der er jo den mulighed, at repræsentantskabet siger, at det er så hårdt, at det vil vi ikke acceptere.

Sker det, er det boligministeren, der skal tage stilling til, hvad der skal ske.

I nabokvarteret Bispehaven er det aftalt, at der skal rives seks blokke ned svarende til 318 lejligheder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk