94-årige Svend på højteknologisk plejehjem: Jeg kan ikke få en bedre erstatning

Et nyt, højteknologisk plejehjem vil skabe en mere hjemlig stemning og skjule de moderne hjælpemidler.

Man er selv med til at skabe hyggen, mener Svend Rasmussen, der dog er godt tilfreds med sit nyt hjem på Plejecenter Marienlund (© dr)

Teknologi på landets plejehjem gavner medarbejdernes arbejdsmiljø, men hyggen for beboerne kan gå tabt mellem robotstøvsugere, selvskyllende toiletter og lys, der tænder og slukker selv.

Derfor vil et nyt, højteknologisk plejehjem skabe en mere hjemlig stemning for beboerne ved at skjule alt, der lugter af elektronik og moderne hjælpemidler bag paneler og diskrete sensorer.

Det er Plejecenter Marienlund i Silkeborg, hvor 94-årige Svend Rasmussen netop er flyttet ind, og han er grundlæggende glad for sit nye højteknologiske hjem

- Det er svært at sammenligne en institution med et privat hjem. Plejehjemmet er jo en erstatning for et hjem med kone og børn, men jeg kan ikke få en bedre erstatning end det her, siger han.

Alligevel skal Svend Rasmussen dog vænne sig til alle de moderne faciliteter - for eksempel at lyset tænder automatisk.

- Jeg vil gerne trykke på en knap, når lyset skal tændes, og trykke på en knap, når det skal slukkes. Her tænder og slukker det, når det passer dem, men når jeg lukker øjnene, så er det ligegyldigt, om der er lys eller ej, siger han.

Det har kostet 250 millioner kroner at bygge plejehjemmet, som ikke er blevet dyrere af, at teknologien er skjult.