Åbykollegiet er 100 procent røgfrit: Al rygning foregår på den anden side af gaden

Beboer og direktør er enige om, at et røgfrit kollegium er vejen frem.

Det eneste tidspunkt, hvor forbuddet bliver sat på prøve, er, når bassen pumper til festlige lejligheder. (© Per Juulsen)

Det nye kollegium, Åbykollegiet, i Aarhus, sætter hårdt ind over for rygning, hvor der bor mange unge mennesker. Det er nemlig 100 procent røgfrit.

Det glæder 19-årige Rasmus Paulsen, der bor på kollegiet.

- Jeg har ikke andet end positivt at sige om det. Dagens Danmark går i en retning, hvor man presser på med, at folk skal stoppe med at ryge og i første omgang slet ikke begynde, så det er et initiativ i den rigtige retning, mener han.

Kollegiekontoret i Aarhus administrerer og vedligeholder bygningen, og de oplever også stort set kun positive tilbagemeldinger på det røgfrie kollegium, fortæller direktør Per Juulsen.

- Beboerne har jo også vist fra indflytningen, at det var røgfrit, så de har selv søgt det, siger han.

Udover at kollegiets 202 lejligheder er røgfrie, så er det også forbudt at ryge fra lejlighedernes altaner og på det flisebelagte udeområde, hvor der er opstillet borde og bænke samt en grill til fri afbenyttelse.

Al rygning foregår på den anden side af gaden og uden for kollegiets grund.

- Hvis det skal have fuld virkning, skal vi have udearealerne med. Røg breder sig, så den frihed til at genere omgivelserne med røg, har man ikke på kollegiet, siger Per Juulsen.

Det er nemlig den vej, som samfundet nu engang går.

- Det er almindeligt udbredt, at flere og flere steder bliver røgfrie, så det er ikke fordi, at vi har opfundet den dybe tallerken. Der kommer flere kollegier som os. Det er der ingen tvivl om. Forhåbentlig allerede vores næste byggeri.

Indtil videre har beboerne overholdt forbud mod rygning på kollegiets grund, og det røgfrie kollegium er forblevet røgfrit - næsten i hvert fald.

- Det bliver overholdt mere end 99 procent. Vi har oplevet nogle enkelte episoder med beboere, der har røget, men det er undtagelser, når det sker, og der vil være lidt håndtering ind imellem.

Det eneste tidspunkt, hvor forbuddet bliver sat på prøve, er, når bassen pumper til festlige lejligheder.

- Mine kammerater skal lige vænne sig til, at man skal uden for grunden for at tænde en cigaret. Men det har ikke været det store problem, de skal bare lige have det at vide, siger 19-årige Rasmus Paulsen.