Aarhus bad de unge om hjælp: Cecilie og Christian har været med til at banke coronaen ned

Høje smittetal fik Aarhus til at lave en kriseledelse af unge. Nu er smittetallet blandt unge 'forrygende flot'.

Video: Emil Nordkvist Johansson/DR Nyheder

Det var en alvorlig borgmester i Aarhus, der holdt pressemøde i september. For smittetallet i byen var steget markant. Og det var især blandt byens mange unge, at smitten steg markant.

Så Jacob Bundsgaard (S) løftede pegefingeren og opfordrede byens mange studerende til at holde afstand og lad være med at mødes. Men der blev også nedsat en særlig kriseledelse af unge.

- De skal rådgive og vejlede, så vi sikrer os, at vi kommer ud til de mange unge, der bor og lever i Aarhus, sagde Jacob Bundsgaard.

Og det har tilsyneladende virket. For nu er smittetallet blandt aarhusianere i 20’erne faktisk lavere end de fleste andre aldersgrupper i byen.

24-årige Cecilie Elmholdt Smidt, der er i gang med at uddanne sig til møbelsnedker, er en af de unge, der har været frivillig rådgiver i kriseledelsen.

Mødes via video

De 18 unge frivillige i kriseledelsen har holdt videomøder for at give gode råd til Aarhus Kommune.

- Jeg føler mig meget privilegeret over, at nogen havde lyst til at bruge tid og ressourcer på det her. Når der blev rakt en hånd ud til os unge, så ville jeg gerne bakke op om det. Og så var det en måde, jeg kunne bidrage med noget, siger hun.

Pludselig fik Cecilie faktisk indflydelse på, hvordan Aarhus Kommune griber kommunikationen an, når byens unge for 117. gang skal have at vide, at de skal holde afstand og bruge håndsprit. Og det har været fire lærerige måneder.

- Det har været spændende og udfordrende at komme med nogle bud på, hvad der kunne fungere godt for unge i den her situation. Hvad der måske var brug for.

For task forcens idéer er ikke bare endt på et stykke papir i et arkivskab på Aarhus Rådhus. Rigtig mange af de tanker, der har været på de ugentlige møder over Teams, er blevet til virkelighed. Der er udgivet corona-podcasts og oprettet en Instagram-profil, der hedder ’Aarhus lytter’.

- Og så har vi spredt god corona-karma med gade-happenings. Vi har også kunnet søge penge til forskellige projekter, der har støttet Aarhus' unge, forklarer Cecilie Elmholdt Smidt.

Betyder noget, at unge hjælper unge

Christian Kjærlund Christiansen på 25 år er nyuddannet professionsbachelor i økonomi og it og også med i ungekriseledelsen. Og han tror også, at det betød noget, at det var unge, der var ude for at dele værnemidler ud til andre unge på gaden.

- Jeg følte, at jeg havde noget at bidrage med, fordi jeg er ung og bor på kollegium og selv gerne vil feste og have det hyggeligt med mine venner i en coronatid.

Cecilie forstår godt, at andre unge har det svært, og hun kender følelsen af, at corona-restriktionernes begrænsninger for et ungdomsliv næsten kan blive for meget.

- For nogen har det været svært, fordi der er så mange ting, vi går glip af lige nu. Der er helt vildt meget FOMO (Fear Of Missing Out, frygt for at gå glip af noget, red.). Nogen, der oplever, at de har sabbat lige nu eller står foran deres studentertid. Jeg synes helt sikkert selv, at det er svært.

Christian bor på Skjoldhøjkollegiet i det vestlige Aarhus, og det har betydet noget, for hvad han bød ind med i kriseledelsen. For på kollegiegangen har det været en begrænsning, at beboerne ikke længere kan holde en fest og invitere ’gud og hvermand’.

- Her på kollegiegangen er vi blevet enige om, at vi begrænser besøg udefra. Skal vi feste og hygge os, så må vi begrænse os til beboerne på opgangen, for vi bruger alligevel samme køkken og er på de samme fællesarealer. Så vi er en husstand, kan man sige.

Konflikt uden fælles regler

I det hele taget er det vigtigt at tale om, hvordan man ser på restriktionerne, mener Christian.

- Der vil jeg altid anbefale, at man tager en snak, før problemerne opstår. Så man ikke bagefter siger, at jeg synes, at det er uforsvarligt, det du gjorde. Hvis man ikke får fastlagt fælles spilleregler, så kan der nemt opstå konflikter.

Cecilie og Christian har alligevel en del at smile af.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har i en pressemeddelelse fremhævet ungekriseledelsen i Aarhus som et godt eksempel på borgerinddragelse i kampen mod corona-apati. Og på Teams-mødet med unge-kriseledelsen var der også gode nyheder fra Stadsdirektør i Aarhus Kommune, Niels Højberg.

- Tallene er forrygende flotte, fortalte han.

- Den unge del af befolkningen i Aarhus ligger på ingen måde højere end andre aldersgrupper. Så jeg vil gerne sige tak for jeres fantastiske indsats. Det at have en frisk og anderledes tilgang til det har været uvurderligt for at kunne nå det, vi har nået.

Niels Højberg understreger, at smittetallet blandt unge faldt hurtigere i Aarhus end i resten af landet, hvor tendensen også er nedadgående.

En følelse af håb

Smitten blandt unge er faktisk faldet mere i Aarhus end i andre byer, siden unge-kriseledelsen blev oprettet. Selvom man ikke med sikkerhed kan sige, at det er på grund af de 18 unges tiltag, så vækker det stadig glæde hos Cecilie Elmholdt Smidt.

- Det synes jeg er megafedt! Det giver mig helt sikkert en følelse af håb, og jeg bliver motiveret for selv at blive ved. Det var jo også det, vi også gerne ville nå hen, med det, vi gjorde i ungekriseledelsen.

Ugens møde var faktisk det sidste i denne omgang.

Men planen er, at deltagerne i ungekriseledelsen skal fortsætte med at rådgive Aarhus kommune om at få fat i de unge. Også når corona er et overstået kapitel.

OPDATERET 29/01/2021 09:19: Præciseret, at ungekriseledelsen skal fortsætte med at rådgive Aarhus Kommune om andre emner.