Aarhus-rådmand: Vi kan aldrig 100 procent forhindre folk i at rejse til Syrien

Rådmand Bünyamin Simsek afviser, at den såkaldte Aarhus-model har spillet fallit, selv om det nu kommer frem, at tre unge østjyder er rejst til Syrien for at kæmpe.

Det er ikke nogen falliterklæring for Aarhus-modellen, at tre unge østjyder tilsyneladende er rejst til Syrien for at kæmpe.

Det siger Børn og unge-rådmand Bünyamin Simsek (V), efter at Jyllands-Posten i dag skriver, at et par fra Aarhus og en kvinde fra Grenaa er rejst til Syrien.

Kan ikke sikre sig 100 procent

Bünyamin Simsek siger, at Aarhus-modellen ikke er løsningen på alle problemer.

- Jeg tror ikke på, at der er nogen model eller samfundsmæssig indsats, der 100 procent kan forhindre mennesker i at rejse ud af Danmark og i det her tilfælde til Syrien, siger han.

- Men det er vigtigt for mig, at vi som samfund styrker den forebyggende indsats og arbejder for, at det ikke sker. Og så står vi også klar med en indsats, der kan håndtere det, hvis de kommer tilbage fra Syrien, siger Bünyamin Simsek.

Kritik: Aarhus-modellen har spillet fallit

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, ser dog oplysningerne om de tre unge østjyders rejse til Syrien som bevis for, at Aarhus-modellen aldrig har virket.

- Aarhus-modellen rummer alt for meget samarbejde med de religiøse miljøer til, at det kan lykkes. Og så sender det et signal om svaghed, at man i stedet for at straffe de såkaldte hellige krigere pakker dem ind i velfærdsstatens mange tilbud.

Han mener, at ekstremisme skal forebygget ved at begrænse 'ikke-vestlige indvandring og dermed også den muslimske indvandring' mest muligt.

Simsek: Vi har organisationen på plads

Bünyamin Simsek er ikke overraskende uenig. Han peger på, at en forebyggende indsats altid er svær.

- Det, der virker ved indsatsen er, at vi bruger den eksisterende organisation til at lave en forebyggende indsats. Og med al forebyggende indsats er det nu en gang sådan, at der vil være tilfælde, hvor den ikke har den effekt, vi ønsker, siger rådmanden.