Aarhus skal lære Libanon om antiradikalisering

Dansk ambassadør inviterer østjyder til konference for at få mere at vide om, hvordan unge kan holdes ude af ekstremistiske miljøer.

Hvordan undgår man at unge radikaliseres og drager i krig i for eksempel Syrien? Det søger Libanon svar på fra en flok østjyder. (Arkivfoto)

Erfaringerne fra Aarhus-modellen for antiradikalisering skal nu deles med Libanon.

Otte personer fra Aarhus kommune og Østjyllands politi landede i går aftes i Beirut for at deltage i en antiradikaliseringskonference.

Det er den danske ambassadør i Beirut, Rolf Holmboe, der har inviteret østjyderne ned for at dele deres erfaringer fra Aarhus-modellen med de libanesiske myndigheder og interesseorganisationer.

- Vi har inviteret dem ned, fordi der også her i Libanon er en masse tanker og en masse aktiviteter inden for antiradikalisering, siger Rolf Holmboe.

En blødere model skal forebygge

Det er særligt det præventive i Aarhus-modellen, som Rolf Holmboe håber, kan komme til gavn for arbejdet mod radikalisering i den mellemøstlige region. 

- Det er en model, der på en blødere måde forsøger at få en forebyggende effektradikalisering, siger han.

- Hvis vi først er derhenne, hvor de unge er trukket ind i ekstremistisk arbejde eller er trukket ind i de ekstremistiske cirkler og radikaliserede cirkler, så kan det være svært at få dem ud. Så hvis vi kan forhindre, at de i første omgang kommer derind, så står vi faktisk meget stærkere, siger Rolf Holmboe.

Også mellemøstlig viden med hjem

Rolf Holmboe mener også, at samarbejdet kan bidrage til, at østjyderne kan tage redskaber og viden med hjem.

- Hvis man kan lokalisere det, så har man måske en mulighed for at påvirke og gå ind og ændre nogle ting. Og måske gå ind og gøre dem, der rekrutterer til de ekstremistiske cirkler, mindre i stand til at gøre det, lyder det fra ambassadøren.