Aarhus Universitetshospital kan ikke afvise flere aflyste operationer: Tager tid at lære nye ansatte op

Sundhedsminister og hospitalsudvalg kræver redegørelse af problemerne på hospitalet, som har aflyst 250 operationer.

Aarhus Universitetshospital er blevet samlet til ét, stort hospital i Skejby, og listen er lang over hospitalets problemer med at få de nyindflyttede kirurgiske afdelinger til at fungere. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det er endnu uvist, om Aarhus Universitetshospital undgår at aflyse operationer i næste uge.

250 operationer på Aarhus Universitetshospital er aflyst i denne uge, fordi sygehusets sterilcentral ikke kan nå at rengøre de instrumenter, som skal bruges under operationerne.

Men lægefaglig direktør Jørgen Schøler Kristensen tør ikke love, at sygehuset undgår nye aflysninger.

- Det kan vi ikke afvise, og det er vi nødt til at sige, som det er. Vi skal først se, hvor vi ender sidst på ugen, siger han.

Sterilcentralen sørger for, at alle operationsinstrumenter bliver steriliseret efter brug, men der er 16 ledige stillinger på afdelingen, og derfor mangler der hænder til at vaske beskidte sakse, knive og andre instrumenter.

- Det tager tid at få ansat nogen og lært dem op, så derfor er vi kommet bagefter med ansatte i Sterilcentralen, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Lægefaglig direktør Jørgen Schøler Kristensen kan ikke love, at der ikke bliver aflyst flere operationer. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Fra dag- til nattearbejde

De 16 ledige stillinger skyldes både opsigelser og langtidssygemeldinger.

Ved flytningen af Aarhus Universitetshospital til Skejby blev fire afdelinger lagt sammen til en, og det har skabt nye arbejdsgange for de ansatte.

Det fortæller fællestillidsrepræsentant for Sterilcentralen på Aarhus Universitetshospital Connie Markusen.

- Man har ikke været vant til at arbejde 24/7. På de andre afdelinger var det primært dag- og aftenvagter, hvor det her er mest aften- og nattevagter. Det har kørt hårdt på siden september. Alle har været gode til at tage en tørn, men på et tidspunkt er det nok, siger hun.

Hvorfor har Sterilcentralen problemer? Det fortæller fællestillidsrepræsentant Connie Markusen her i P4 Morgen på P4 Østjylland:

0:00

Kræver en redegørelse for problemet

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder det trist for patienterne og et ledelsesmæssigt svigt.

- At det er kommet så langt ud, at man mangler 16 medarbejdere og lukker helt ned for ikke-akutte operationer, er et ledelsesmæssigt svigt, og derfor har jeg bedt Region Midtjylland om at redegøre for de problemer, de står i, siger hun.

Situationen er ekstraordinært på dagsordenen i regionens hospitalsudvalg, fortæller formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Henrik Gottlieb (S).

- Vi har bedt om en redegørelse for situationen, og hvor hurtigt det kan blive løst.

Listen er lang over Aarhus Universitetshospitals problemer med at få de nyindflyttede kirurgiske afdelinger til at fungere på supersygehuset i Skejby.

Det viser en redegørelse, som hospitalet har sendt til Region Midtjylland tidligere på året, hvor det i juli måtte aflyse 70 planlagte ortopædkirurgiske operationer.

Her var problemerne blandt andet flyverust i rene operationssæt, en sterilcentral, der ikke fungerede, og at personalet ikke fik tid til at træne i nye omgivelser.

Ti stillinger slået op

De ansatte på Sterilcentralen har brug for flere kolleger, hvis de skal holde trit med de beskidte instrumenter i fremtiden.

- Der er nye ansættelser på vej. Vi har et stillingsopslag, der udløb i weekenden på ti stillinger, og der er godt med ansøgere, så vi kan få nogle af dem, som vi skal bruge, siger lægefaglig direktør Jørgen Schøler Kristensen.

Aflysningerne blev annonceret i fredags, og hele sidste weekend var der indkaldt ekstra mandskab til Sterilcentralen.

Desuden er nogle operationer blevet flyttet til sygehusene i Randers, Aalborg og Viborg.