Aarhus Universitetshospital løftet med 275 millioner: Men de skal op på 1.000 operationer om ugen

Hospitalet skal overholde de aftalte økonomiske rammer og komme i stabil drift, lyder det klare krav.

Medarbejderne på Aarhus Universitetshospital kommer ikke til at begynde næste år med en sparerunde. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Efter besparelser, fyringer, fusioner samt en lang og omfattende flytning kan medarbejderne på Aarhus Universitetshospital øjne lys i horisonten.

I aftes kastede politikerne i Region Midtjylland nemlig en redningskrans efter det trængte hospital i Skejby, da de skrev under på en aftale om næste års budget for regionen.

Med flytningen fulgte et krav fra staten om at effektivisere med otte procent, men i budgettet for næste år bliver kravet lempet til seks procent. Regionen vil nemlig kompensere to procent.

Det siger formand for regionsrådet Anders Kühnau fra Socialdemokratiet.

- Det har været et alt for stort pres på hospitalet med krav om at effektivisere med otte procent oven i meget store udgifter til flytning og det at tage det ibrug, siger han.

Anders Kühnau (S) mener, at kravet om effektivisering har været et for stort pres for hospitalet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Lukker hullet i økonomien

Med forliget for budgettet 2020 løfter forligspartierne hospitalets økonomi med i alt 214,3 millioner kroner.

Dermed mangler 60,7 millioner kroner, hvis økonomien skal i balance, og det har partierne en intention om, at de vil tilføre i 2021.

Aarhus Universitetshospital kan derfor sløjfe de besparelser og opsigelser, der var på bordet fra næste år.

Det bekræfter hospitalsdirektør Poul Blaabjerg.

Det giver ro til at finde sig til rette i de nye rammer, uden at de ansatte skal frygte en ny sparerunde

- Vi går ikke ind i 2020 med nye besparelser og dermed heller ikke med en sparerunde og opsigelser, siger han.

De igangværende besparelser skal dog gøres færdige, siger Poul Blaabjerg.

Men millionerne er ikke gratis. De kommer med et modkrav, siger Carsten Kissmeyer, der står i spidsen for Venstre i regionsrådet.

Aarhus Universitetshospital skal overholde de aftalte økonomiske rammer og komme i stabil drift, lyder det klare krav, og det betyder blandt andet, at hospitalet skal gennemføre de 1.000 operationer om ugen fra midten af næste år, som det har forpligtet sig til.

- Vi har brug for at komme op på det niveau. Ellers kan vi ikke leve op til patientrettighederne. Så skal vi bruge kapacitet i eksempelvis andre regioner, og det trækker også økonomi ud, siger han.

Kissmeyer er dog optimistisk.

- Jeg anerkender, at der har været problemer, men jeg tror, at vi stille og roligt bevæger os i den rigtige retning. Det er den fornemmelse, jeg har.

Hospitalet skal op i gear med operationerne, siger Carsten Kissmeyer (V), som dog er optimistisk omkring at nå de tusind operationer om ugen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Ikke overraskende med flere penge

Der blev også fundet penge til sygehusene i Silkeborg, Horsens og Randers i aftalen, der kom på plads tirsdag aften.

Det kommer ikke bag på Jakob Kjelberg, der er professor i sundhedsøkonomi hos Vive, at kravet på effektivisering går fra otte til seks procent.

- Man må konstatere, at der har været enorme flytteomkostninger, hvor fire sygehuse skulle fusioneres. I den kontekst har det nok hverken været muligt eller realistisk at få så stor en gevinst, siger han.

Samtidig kan et mindre krav om effektivisering være et varsel om, at noget lignende kan ske på de øvrige supersygehuse i Odense, Aalborg og Hillerød, vurderer Jakob Kjellberg.

- De otte procent er nok et tal, som vi kommer til at diskutere noget mere. Nu er man i den situation, hvor man tager hospitalerne i brug rundt omkring, og man kan forestille sig, at forudsætningerne for effektivisering rammer en lidt hårdere virkelighed.

Tidslinje for Aarhus Universitetshospital til og med første halvår 2019:

Facebook
Twitter