Aarhus Universitetshospital om udsigt til aflyst sparekrav: Nu kan vi få ro og udvikle sygehuset

Region Midtjylland er klar til at aflyse et sparekrav på 275 millioner kroner på Aarhus Universitetshospital.

Aarhus Universitetshospital skal stadig spare 150 millioner kroner i 2019. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Nu kan ledere og medarbejdere på Aarhus Universitetshospital rette blikket lidt væk fra at jagte besparelser og lede blikket mere hen mod at udvikle hospitalet.

De optimistiske ord kommer fra hospitalsdirektør på Aarhus Universitetshospital Poul Blaabjerg, efter at regeringen og Danske Regioner har indgået en ny økonomiaftale, der giver et løft på 1,5 milliarder kroner til sygehusene.

Derudover har Aarhus Universitetshospital fået et engangsbeløb på 100 millioner kroner til at dække ekstra flytteudgifter.

Den nye aftale giver mulighed for, at de varslede besparelser fra 2020 og frem kan udgå, og Region Midtjylland er nu klar til at annullere et sparekrav på 275 millioner kroner på Aarhus Universitetshospital.

Især er hospitalsdirektør Poul Blaabjerg glad for det samlede løft til regionerne.

- Det er en svær situation, vi har stået i, så det beløb, der er afsat til sundhedsvæsenet generelt og Aarhus Universitetshospital, er en anerkendelse af, at vi har haft for snævre rammer i forhold til de forventninger, der med rette er til os som hospital, siger han.

Patienter: Fornuftigt med flere penge

Blandt patienter og pårørende blev der også taget godt, men lidt forbeholdent, imod nyheden.

- Det lyder fornuftigt, men politikere er politikere. De giver med den ene og tager med den anden, siger patient Steen Olsen, der godt kan godt mærke, at der bliver løbet stærkt på Aarhus Universitetshospital.

Patient Bruno Nord mener også, at universitetshospitalet har brug for den ekstra bevilling, da han kan mærke, at han blandt andet skal vente længere tid på at få hjælp.

- Det er da bare fint. Det er nødvendigt, så det kører, siger han.

150 millioner skal stadig spares

Årsagen til besparelserne er, at det har været langt dyrere end ventet at samle sygehusafdelingerne på det nye supersygehus i Skejby samt et effektiviseringskrav på otte procent.

Aarhus Universitetshospital har hidtil manglet 425 millioner kroner for at komme i balance.

- Den samlede ramme er løftet, og det er de varige midler, så der er en positiv historie, det gør, at vi får mulighed for at udvikle hospitalet, siger Poul Blaabjerg

Aarhus Universitetshospital skal dog stadig spare 150 millioner kroner i 2019.

- De 150 millioner kroner, vi skulle finde i år, finder vi, men det har hæmmet os udviklingsmæssigt, siger hospitalsdirektøren.

Derfor var det også lidt med blandede følelser, at fællestillidsrepræsentant for 4.000 sygeplejersker og radiografer Vibeke Bak modtog nyheden.

- Jeg håber, at det kan få tingene til at falde lidt til ro, da rigtig mange afdelinger er berørte lige nu, siger hun.

Fællestillidsrepræsentant for 4.000 sygeplejersker og radiografer Vibeke Bak ser de 100 millioner kroner til Aarhus Universitetshospital som et plaster på såret, men hun håber, at de kan begynde at tænke i visioner for hospitalet. (Foto: Flemming Nielsen © dr)

Giver luft til visioner

Midt i en lang strøm af dårlige nyheder er dagens ekstra penge opløftende, men Vibeke Baks kolleger modtager nyheden med en vis resignation.

- Jeg tror, at vi er ved at være trætte af at snakke økonomi, og vi vil bare gerne passe vores patienter og have fokus på vores kerneopgave. Der er lidt en afmatning, så jeg tvivler på, at nogen står med armene over hovedet, siger hun.

Men det giver luft til at tænke i visioner på universitetshospitalet, at der ikke skal spares yderligere 275 millioner i de kommende år, mener Vibeke Bak.

- Det giver helt klart nogle forhåbninger om, at vi kan få fokus på at udvikle, forske og selvfølgelig pleje patienterne på en rigtig god måde. Jeg har været her i rigtig mange år og har aldrig prøvet, at der ikke har været en sparerunde, så det vil være fantastisk, siger hun.

Facebook
Twitter