Aarhus vil gøre nationale tests frivillige: De måler forkert og presser børnene

Et flertal i byrådet vil søge om dispensation til at folkeskolerne kan droppe testene.

De nationale test blev indført i 2010 og kostede ifølge Undervisningsministeriet 110 millioner kroner at udvikle. Foto: Martin Sylvest Andersen/Scanpix 2013. (Foto: martin sylvest andersen © Scanpix)

De nationale tests skal være frivillige for folkeskoler i Aarhus.

Det mener et stort flertal i byrådet i Aarhus.

Onsdag aften besluttede byrådet, at kommunen som et forsøg under frikommune-ordningen skal søge om en dispensation, der gør det muligt for skolerne at droppe de nationale tests.

Derfor vil et flertal bestående af Socialdemokraterne, SF, de Radikale, Enhedslisten og Alternativet altså gøre dem frivillige.

- Testene måler forkert og presser rigtig mange børn og unge, som har det dårligt med de her tests, og så er de også næsten umulige at bruge til læring og undervisning, fordi resultaterne kommer ud på en måde, der er svær at bruge, siger SF's børn- og ungerådmand Thomas Medom.

Beslutningen i aftes er en skærpelse af et byrådsforslag om, at skolerne burde kunne fritage elever i indskolingen for testene.

- Enhver lærer måler sine elever hele tiden. Der er en række andre målinger: Elevplaner, sprogscreeninger, afgangsprøver og masser af daglige tests, der er meget bedre, siger Thomas Medom.

Før skolerne kan droppe testene, skal Aarhus Kommune først have et "ja" til sin dispensationsansøgning.

Der er ansøgningsfrist til oktober. Får kommunen et "ja", forventer Thomas Medom, at det kan gælde allerede fra foråret næste år.

Frikommuner

  • At være frikommune handler om at gøre tingene på en anden måde i et forsøg på at finde mere effektive løsninger, der kan sikre mere kvalitet for pengene og bedre velfærd til borgerne.

  • Hvis forsøgene i de enkelte kommuner er en succes, kan de være inspiration til forenkling og forbedring af de statslige regler til glæde for alle kommuner.

  • Emner kan være eksempelvis beskæftigelse, integration, boligløsninger og frivillighed.

  • Eksempelvis har nogle frikommuner i en periode fået lov til at overvåge demente borgere om natten uden tilladelse fra den demente selv.

  • Frikommunerne skal først ansøge om at få lov til at omgå de eksisterende regler.

  • I den seneste runde med frikommuneforsøg blev 44 kommuner udvalgt og organiseret i otte netværk.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk