Aarhus vil tilbyde terapi til voldsmænd: Kenneth gav en flad, som han havde lært af sin far

Voldelige partnere skal i behandling i nyt samarbejde mellem kommune og sociale investorer.

80 procent af dem, der har gennemført et behandlingsforløb hos Dialog mod vold, stopper ifølge organisationen med at udøve vold. (© Grafik: Signe Heiredal/DR)

- Jeg havde en afhængighed af vold. Det gav et sus.

Den erkendelse er 50-årige Kenneth kommet frem til, efter han deltog i et behandlingsforløb for voldelige mænd.

Men det har kostet kontakten til hans børn, forliste parhold og en tur i fængsel at nå dertil.

Aarhus Kommune vil nu som den første kommune tilbyde den slags behandling, som Kenneth deltog i, i et samarbejde mod partnervold. For kan voldsudøveren lære at tackle sin vrede og frustration, gavner det både familierne og økonomien.

Lykkes det at forebygge, er der penge sparet på for eksempel anbringelser, lyder det fra Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

- Det her er enormt omkostningsfuldt for den enkelte familie og det enkelte barn. Det gælder både offeret og udøveren af vold, og det gælder også samfundet, når der skal ryddes op efter det bagefter, siger han.

Opvækst præget af vold

Kenneth har været hele turen igennem.

DR kender hans efternavn, men har accepteret hans ønske om ikke at bruge det offentligt, fordi han ønsker at lægge sin voldelige fortid bag sig.

Kenneth lærte volden at kende på den hårde måde i sin barndom.

- Der fik man et par på hovedet, når man ikke opførte sig ordentligt. Min opvækst var meget præget af vold, siger han.

- Jeg har aldrig set min far slå min mor. Men hun havde mange blå mærker, og jeg tænkte, at hun var det mest klodsede menneske, der eksisterede, for hun var altid faldet ned ad trapper eller var gået ind i døre. Så jeg er ikke i tvivl om, at han også har slået hende.

Det mønster kom til at gå igen i Kenneths parforhold.

- Når der var et eller andet problem, så råbte jeg højt. Og hvis ikke det virkede, så gav jeg en flad.

En nat kom erkendelsen

Kenneth betegner sig selv som en vred, ung mand, der fik afløb for volden i grupper med rockere, hooligans og nynazister. I hans forhold havde det store konsekvenser for kvinderne.

- Alle mine partnere har jeg været voldelig over for i en grad, så de har været nødt til at søge hjælp, når de er gået fra mig, siger han.

- Jeg har ikke kunnet være i et parforhold ret længe ad gangen, og til sidst endte det også med, at jeg røg i fængsel.

Kenneth har to børn, som han ikke har kontakt med. Han har været afhængig af både stoffer og alkohol og gik i behandling for begge dele. Men volden levede stadig i ham.

- Jeg havde en afhængighed af vold. Det gav et sus. Selv når man selv fik en på hovedet. Det var ikke ligefrem en dejlig følelse, men det var en bekræftelse af at være i live, siger han.

Men en nat gik det op for ham, at noget skulle ske.

- Da sad jeg klokken et om natten og tænkte, at det kan være, jeg skal tage ned i byen og slå en eller anden ned. Så tænkte jeg: ’Jesus Christ, hvor kom den tanke fra..? Det var da frygteligt’.

Den nat fik Kenneth en ny erkendelse.

- Jeg var nødt til at gøre noget ved det. Jeg havde gjort noget ved stofferne og alkoholen – men volden var der stadigvæk, hvis jeg kunne tænke på den måde.

Stopper vold nu - og i næste generation

Askovfonden arbejder med at udvikle løsninger på sociale problemer, og det er fondens model, Dialog mod Vold, der nu skal afprøves i Aarhus.

Det er et udviklingspartnerskab mellem Den Sociale Investeringsfond, Askovfonden, Den Sociale Kapitalfond og Aarhus som den første kommune. Og det ser direktør for Askovfonden Helle Øbo frem til.

- Vi skal alle lære noget nyt af det her. Men det allervigtigste for mig er, at vi kan få mulighed for at tilbyde flere familier hjælp til at stoppe volden, siger hun.

80 procent af dem, der har gennemført et behandlingsforløb hos Dialog mod vold, stopper ifølge organisationen med at udøve vold.

- Men det forebygger også, at volden bliver gentaget i næste generation. 82 procent af dem, som har fået hjælp hos Dialog mod Vold, har selv overværet vold som børn. Det er den stærkeste indikator på, at man gentager mønstret som voksen, siger Helle Øbo.

'Jeg er ikke den eneste'

Kenneth gik i terapi netop hos eksperter fra Dialog mod Vold. Der var samtaler med terapeuter, både i gruppe og alene. Især grupperne gav ham indsigt.

- Jeg gik med den tanke, at det var forfærdeligt, at jeg var så grimt et menneske, og jeg måtte være den eneste i verden, der havde det sådan. Så jeg turde næsten ikke sige det til nogen, fortæller Kenneth.

- Men da jeg så mødte andre, der var ligesom mig, tænkte jeg: 'Okay, jeg er ikke den eneste, der har det på den måde. Der er en grund til, at jeg handler, som jeg handler.' Vi kommer fra forskellige steder, men det er volden, der er den primære tale.

Angrer, men fortryder ikke

I dag har Kenneth lært at håndtere vrede og frustration uden vold. Er der optræk til noget, så går han. Han har fået en ny kæreste og har accepteret sin fortid.

- Jeg angrer ALT, hvad jeg har gjort. Men jeg fortryder intet. Jeg var ikke blevet det menneske, jeg er i dag, hvis det ikke var for alt det, der er sket tidligere.

Facebook
Twitter