Aarhusianske testtelte har svært ved at følge med: Fordobler nu testkapaciteten

Antallet af smittetilfælde i Aarhus stiger. Det seneste døgn er der konstateret 42 nye tilfælde.

Fremover skal der kunne testes 2.000 i TestCenter Danmark ved Vejlby-Risskovhallen i Aarhus. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Stigningen af smittetilfælde i Aarhus Kommune har de seneste dage fået flere til at søge mod ”de hvide testtelte” for at finde ud af, om de er ramt af coronavirus.

Efterspørgslen er så stor, at testteltene har svært ved at følge med.

På sygehuset kan man fortsat komme til hurtigt med en henvisning i hånden, men testkapaciteten er udfordret i TestCenter Danmark ved Vejlby-Risskovhallen.

Men det vil man nu løse hurtigst muligt ved at skrue op for testkapaciteten, fortæller Bo Elbæk, der er leder af Region Midtjyllands sundhedsberedskab.

I centret kan man på nuværende tidspunkt teste 1.000 personer om dagen, men det antal vil nu blive fordoblet.

- Det forventer vi at have op at stå på ret kort tid, men vi skal lige sørge for, at laboratoriekapaciteten er klar, siger han.

De hvide testtelte er etableret i samarbejde mellem regeringen, Danske Regioner og Novo Nordisk.

To ekstra mobile enheder er klar

Den seneste uge er antallet af konstaterede smittetilfælde i Aarhus Kommune steget, og de seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at der er 42 nye tilfælde i Aarhus siden i går. Det er over en tredjedel af det samlede antal nye konstaterede smittede på landsplan, som er 112 personer.

Det er i øvrigt den største daglige stigning i tre måneder.

Tidligere i dag fortalte Styrelsen for Patientsikkerhed, at man ikke umiddelbart kunne koble det stigende antal smittede i Aarhus til én fælles begivenhed, og smitten så ud til at være spredt.

I går holdt Aarhus Kommunes kriseberedskab møde med den regionale beredskabschef og en repræsentant fra Styrelsen for Patientsikkerhed for at drøfte situationen.

Efter mødet meddelte borgmester Jacob Bundsgaard (S), at over halvdelen af de nye smittede er en del af det somaliske mindretal i Aarhus, og at man nu ville sætte ind med en målrettet informationskampagne via boligforeninger og institutioner.

Derudover har smitteudbruddet også fået Aarhus Kommune til at genindføre besøgsrestriktioner på plejehjem og sociale botilbud.

Det betyder, at alle besøg som udgangspunkt skal foregå udendørs. Samtidig skal alt personale på social- og ældreområdet testes for coronavirus.

Region Midtjylland vil nu, udover at øge testkapaciteten, også sætte to ekstra mobile enheder i spil for at hjælpe, som kan hjælpe i smitteopsporingsprocessen. I forvejen har man mobile enheder, der kører rundt i regionen og tester ved blandt andet sundhedshuse.

- Vi er i gang med at smitteopspore for at se, om der er yderligere smitte, vi skal være opmærksomme på, siger Bo Elbæk.

For så skal sundhedssektoren være forberedt, understreger lederen af Region Midtjyllands sundhedsberedskab.

- Vi gør klar til, hvis der er en form for bølge i gang, men jeg vil gerne understrege, at der er en svag stigning i gang, som vi alle sammen kan afhjælpe ved at holde os til de retningslinjer, der er blevet udstukket i forhold til hygiejne og afstand, siger han.

Facebook
Twitter