Ældre udøver sexchikane over for de ansatte i ældreplejen

Det er ikke usædvanligt, at social- og sundhedsassistenter udsættes for seksuelle tilnærmelser, når de er på arbejde i ældreplejen.

Aarhus kommune har ansat en sexolog til at hjælpe de ansatte i ældreplejen med at tackle situationen, når de bliver udsat for seksuelle tilnærmelser fra de ældre. (Foto: Morten Juhl © Scanpix)

Krænkende seksuelle ord og fysiske tilnærmelser fra ældre borgere er hverdag for mange ansatte i ældreplejen.

I Aarhus kommune ansatte man derfor for et år siden en sexolog til at undervise de ansatte i, hvordan de skal håndtere de ældres tilnærmelser.

- Vi bliver ofte mødt med seksuelle tilnærmelser rent verbalt, men også fysisk. Vi oplever også krænkelser, hvor folk blotter sig eller rører ved sig selv, siger social- og sundhedsassistent Kirsten Sommerlund fra ældreplejen i Aarhus Kommune.

Sexolog underviste de ansatte

Og hun er ikke alene. For et år siden fortalte syv procent af de ansatte i ældreplejen i Aarhus, at de oplevede seksuelle krænkelser fra borgere.

Derfor startede kommunen et projekt, hvor en sexolog blev ansat til at undervise de ansatte, så de kan være bedre rustet mod seksuelle tilnærmelser.

Faglig indgangsvinkel til problemet

Projektet er nu afsluttet og personalechef i Sundhed og Omsorg i Aarhus kommune, Vibeke Sjøgren, er godt tilfreds.

- Vi er rigtig glade for, at vi tog det initiativ. Vores sexolog, Sascha Munch Petersen, har gjort et utroligt arbejde og har sat en debat i gang, så det nu er helt naturligt, at vi kan tale om det, siger hun.

Kirsten Sommerlund føler, at hun har fået meget ud af undervisningen, som hun kan bruge, når hun møder borgerne i deres hjem.

- Det har skabt en mere faglig indgangsvinkel til de enkelte tilfælde, vi har stået i, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter