Ældresagen: Fra søndag bliver det sværere for pensionister at 'spise murstenene'

En særregel for Aarhus og København vil gøre det sværere for pensionister at få et nedsparingslån i deres bolig, frygter Ældresagen.

Ældresagen kræver, at pensionister undtages fra de nye regler. Det sker i et brev til erhvervsminister Brian Mikkelsen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Nu bliver det endnu sværere for pensionister i Aarhus og københavnsområdet at låne i deres boligs friværdi.

Det siger Ældresagen om de nye regler, som erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har meldt ud træder i kraft på søndag.

Her vil en særregel for Aarhus og hovedstadsområdet nedsætte det antal afdragsfrie lån, som banker og realkreditforeninger må give, hvis folk har en lav indtægt. Altså en kvoteordning.

Men seniorkonsulent Claus Blendstrup fra Ældresagen mener, at de nye regler vil ramme de ældre.

- Vi frygter, at en del pensionister kommer i klemme, siger han.

Mange pensionister vil nemlig gerne have et nedsparingslån i deres hus, det som populært hedder at spise murstenene, fortæller han.

Det sker ved, at de optager et lån i friværdien og bruger det til for eksempel forbrug, ny bil, tilskud til pensionen, arveforskud eller noget andet.

- De kan have en høj friværdi i deres hus, men der er mange pensionister, der ikke har en særlig høj pensionsopsparing og derfor en ret lav indkomst. De vil gerne have lov til at låne i deres friværdi, siger Claus Blendstrup.

De nye regler er et såkaldt styresignal, som bliver en stramning af lånemulighederne. Ministerens begrundelse er, at stigende boligpriser i Aarhus og Københavnsområdet betyder risiko for flere risikable lån.

Det mener Ældresagen dog ikke er tilfældet for pensionisternes nedsparingslån, da det skal ligge inden for 60 procent af husets værdi.

- Vi mener, at det er meget sikre lån. Styresignalet kan komme til at betyde, at bankerne siger nej til lån, selvom man har en meget, meget stor friværdi, mener han.

Ældresagen kræver derfor, at pensionister undtages fra de nye regler. Det sker i et brev til erhvervsminister Brian Mikkelsen.

(© dr)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk