Afføringsmiddel skal få seksårig væk fra ulækre skoletoiletter

En far må bruge medicin, så sønnen går på toilettet hjemme, inden han møder i skole.

Afføring, urin og papir på gulvet får elever til at holde sig hele skoledagen. (Foto: © Dr, (Arkivfoto))

Når toilettet er smurt ind i urin, afføring og papir, så går skoleeleverne udenom.

Det gælder også Tom Brændgaards seksårige dreng, der er holdt op med at bruge toiletterne i skoletiden, når han skal sidde ned, og det gav forstoppelse og ondt i maven.

I samråd med lægen begyndte Tom Brændgaard at give sin søn afføringsmiddel for at vende rytmen. Det skal få ham til at gå på toilettet hjemme om morgenen, så han undgår skoletoilettet.

- Jeg hører gentagende gange, at der er urin og afføring på gulvet og på brættet. Der er papir ud over gulvet og ved særlige tilfælde også noget blod i vasken. Havde det været enhver anden arbejdsplads, så havde de fået arbejdstilsynet på nakken, mener Tom Brændgaard.

Ekstra rengøring hjælper ikke

Drengen går på Tranbjergskolen ved Aarhus. Skolen har taget problemet med de ulækre toiletter meget alvorligt, siger Stefan Møller Christiansen, der er skoleleder på Tranbjergskolen og formand for skolelederne i Aarhus.

Han erkender, at der fortsat er problemer.

- Vi har arbejdet med ekstra rengøring i en periode, og vi brugte mange ressourcer på rengøring i forhold til andre skoler. Ekstra rengøring hjalp bare ikke på problemet, for nogle gange havde børnene uheld lige efter den intensiverede rengøring, siger han.

Handler om toiletvaner

Det er heller ikke et ukendt problem, at elever går uden om skolernes toiletter.

En undersøgelse fra Dansk Center for Undervisningsmiljø viser blandt andet, at mere end halvdelen af de danske skoleelever synes, at toiletterne altid eller ofte er ulækre. Tre ud af ti elever går derfor og holder sig i skoletiden, og det giver koncentrationsbesvær i timerne.

Stefan Møller Christiansen mener, at mange skoler døjer med ulækre toiletter.

- Der er skoler, der arbejder med at sætte sigtemærker i toiletterne, så man rammer kummen, for det handler også om, hvad for nogle toiletvaner, man har, og hvad man egentlig bør gøre, siger han.