Afslag på asyl: Mor skal rejse fra mand og børn

En familie med to børn bliver splittet, fordi far og mor har forskelligt statsborgerskab.

Forskellige statsborgerskaber blev altafgørende for en familie fra Syrien. (Foto: © Peter Verner Krogh, Colourbox)

Far og børn må blive, men mor skal hjem til Irak.

Det er beskeden til en flygtningefamilie i Fårup ved Randers, som derfor er blevet splittet ad.

Familien er fra Syrien, men fordi moren, Samah Abdulhamid, er irakisk statsborger, så har hun fået afslagasyl i Danmark. Det betyder nemlig ingenting, at hun har boet de sidste 13 år i Syrien med sin mand og to døtre på 7 og 11 år.

- Vi har det dårligt på grund af det hele lige nu. Jeg kan ikke forestille mig at leve adskilt fra min familie, så vil jeg hellere tage livet af mig selv, siger Samah Abdulhamid.

Flygtet for at blive sammen

Udlændingestyrelsen begrunder sit afslag med, at Samarh er irakisk statsborger, og de tror ikke på, at hun vil være i fare i sit hjemland, Irak.

Samah Abdulhamids mand, Husam, havde ikke set det komme, at familien ville blive splittet i Danmark.

- Vi flygtede fra vores land, Syrien, for at blive sammen som en hel familie. Vi havde ikke forestillet os, at et land som Danmark ville skille os ad, siger han.

Hos Venligboernes jurarådgivning mener frivillig jurist, Asrin Mesbah, at det vil stride imod menneskerettighedskonventionen, hvis Samah Abdulhamid bliver sendt til Irak.

- Vi taler om et ægtepar, der har været gift i 13 år og har boet i Syrien sammen indtil nu, hvor de er flygtet til Danmark. Min undring går på, hvad med familiens enhed, når vi taler om en familie, der har mindreårige børn? siger Asrin Mesbah.

Asylsagen vurderes individuelt

Kontorchef Sanne Perregaard fra Udlændingestyrelsen skriver til P4 Østjylland, at når ægtefæller er af forskellig nationalitet, skal deres asylsag vurderes individuelt. Spørgsmålet om familiens enhed indgår ikke i styrelsens vurdering.

Familien håber nu på, at Flygtningenævnet vil omgøre Udlændingestyrelsens beslutning.