Akutafdelinger under stort pres: I Randers sættes patienter nu i en stol – med stor succes

Du kommer ikke længere per automatik i en seng på hospitalet i Randers.

Elin Nielsen fra Randers er landet i en stol på byens hospital. Normalt ville hun være endt i en seng iklædt hvidt tøj. (Foto: Gitte Hansen/DR Østjylland)

Enorm travlhed på landets hospitaler får i stigende grad læger og sygeplejersker til at tænke nyt for at kunne tage sig ordentligt af patienterne.

I Randers betyder det, at patienter på akutafdelingen ikke længere per automatik ender i en seng klædt i hvidt hospitalstøj.

Nu lander nogle af dem i stedet i en stol, og de forventes at blive udskrevet i løbet af få timer.

Elin Nielsen fra Randers er en af dem. Hun har haft mange smerter på det seneste.

- Jeg har haft ondt i min mave siden før påske og været ved læge, hvor de mistænker betændelse i galdeblæren. Det skal undersøges nu, siger hun.

Alle føler sig trygge

På afdelingen er der oprettet en stue med tre behandlerstole. Det er for at skabe en smartere arbejdsgang, fortæller afdelingssygeplejerske Andreas Sand Nørgaard.

- Ideen er også, at vi gerne vil reducere indlæggelsestiden på nogle af de her oplagte, korte forløb. Vi har oplevet, at når vi har travlt, så bliver indlæggelserne unødigt lange på grund af ventetid, siger han.

Afdelingssygeplejerske Andreas Sand Nørgaard har gode erfaringer med at placere patienter i en stol frem for i en seng. (Foto: Gitte Hansen/DR Østjylland)

Stolene blev taget i brug sidste sommer, og patienterne er løbende blevet interviewet om, hvad de synes om det.

- Vi får positive tilkendegivelser. Mange patienter føler sig ikke nødvendigvis meget syge og synes, måden vi modtager dem på, er passende. Der er ingen, der har følt sig utrygge, siger Andreas Sand Nørgaard.

Afdelingen havde sat sig flere mål med stolekonceptet: At indlæggelsestiden skal være under fire timer, at der skal syv patienter igennem om dagen - og at der ikke må gå noget tid fra afdelingens sengeliggende patienter.

En stor del af konceptet handler om, at læger, sygeplejersker og andre faggrupper på afdelingen er særligt opmærksomme på, at behandlingen skal nås inden for de fire timer.

Målene er stort set opfyldt, og tirsdag skal blandt andre afdelingssygeplejerske Andreas Sand Nørgaard tale om projektet på en konference om patientsikkerhed.

- Jeg er glad for, at vi skal ud og tale om det her forløb. Hvis nogen kan finde inspiration, bidrager jeg gerne til det, siger han.

Løsninger behøver ikke være komplekse

I Dansk Selskab for Patientsikkerhed har de også lagt mærke til brugen af stole på akutafdelingen i Randers. Chefkonsulent Arjen Stoop kalder det "win-win":

- Det er en fordel for patienterne, der venter i kortere tid. Men det er også helt klart til gavn for personalet, for de er med til at skabe mere sammenhængende patientforløb, siger han.

Elin Nielsen var ganske tryg ved at opholde sig i en stol på akutafdelingen på regionshospitalet i Randers. (Foto: Gitte Hansen/DR Østjylland)

Han føler sig overbevist om, at andre hospitaler vil blive inspireret, når repræsentanter fra regionshospitalet i Randers tirsdag skal fortælle om projektet.

- Projektet er et rigtig godt eksempel på, at selvom vi nogle gange oplever, at problemer i sundhedsvæsenet kan være ret komplekse, så behøver løsningerne ikke også at være det, siger Arjen Stoop.

Elin Nielsen sidder i stolen og venter på svar på blodprøve, urinprøve og scanning. Der går lidt mere end fire timer, men sidst på eftermiddagen kan hun udskrives igen.

Hun har været tryg hele vejen igennem.

- Hvis det er sådan her, det er, er det kun dejligt. Men man har bedst derhjemme, siger hun.