Algoritme matcher studerende i studiegrupper: Skal være så forskellige som overhovedet muligt

14,1 procent af nye universitetsstuderende falder fra inden for det første år, men et bedre netværk kan måske hjælpe.

En af de nye studerende i Aarhus er Theis Thesbjerg Jensen (t.v.) fra Grønbjerg i Vestjylland, der netop er begyndt på erhvervsøkonomi, og som har fået hjælp til at blive matchet i en læsegruppe. (Foto: TV Avisen © dr)

Det kan være svært, endda nærmest uoverskueligt, at starte som ny studerende på et nyt studie i en ny by med nye mennesker.

Men en god studiegruppe kan lette overgangen, og det kan være med til at forhindre, at studerende dropper studiet.

Det er filosofien bag fire aarhusianske iværksætteres ide om at bruge en algoritme til at matche universitetsstuderende i studiegrupper, så de passer godt sammen for dermed at forhindre frafald.

Det fortæller Jacob Nielsen, der er direktør og medstifter af UniHelpr.

- Det er en virksomhed, der sørger for, at alle nye studerende har mulighed for at få en studiegruppe fra første dag på studiet, siger han.

Intitiativtager og direktør Jacob Nielsen (t.v.) fra UniHelpr fik ideen, da han så, at mange studerende droppede ud, hvis de ikke havde en studiegruppe. (Foto: Gitte Hansen1 © dr)

En af de nye studerende i Aarhus er Theis Thesbjerg Jensen fra Grønbjerg i Vestjylland, der netop er begyndt på erhvervsøkonomi og som har fået hjælp til at blive matchet i en læsegruppe.

Han udfyldte bare et spørgeskema.

- Jeg prøvede at tilkendegive mine stærke og svage sider, og hvem jeg var som person, fortæller han.

Oplysningerne røg ind i en computer, der via en algoritme regnede ud, hvilke fire andre studiekammerater Theis Thesbjerg Jensen skulle matches med.

Det er en gruppe på fire iværksættere, som selv er studerende, der har udtænkt systemet.

Overgang fra elev til studerende er svær

Jacob Nielsen blev inspireret til ideen gennem sine egne oplevelser som studerende.

- Jeg så, at mange af mine egne medstuderende faldt fra, og at de havde en ting til fælles, nemlig at de ikke havde en studiegruppe. Det var meget tydeligt på mit hold, siger han.

Det nye system begyndte som et pilotprojekt sidste år, og nu er det bredt ud til en større del af Aarhus Universitet. De fire iværksættere i UniHelpr tror på ideen, da de mener, at det kan danne et godt grundlag, når man starter på et studie.

- Man har en lille gruppe mennesker til at dele indtryk med, når man flytter til en ny by og begynder på et nyt studie. Mange er især ikke klar over, hvor stor overgangen er fra at være elev til at være studerende, så det hjælper utrolig meget at have nogen at dele det med, siger Jacob Nielsen.

Så forskellige som overhovedet muligt

På den måde er Theis Thesbjerg Jensen også allerede en del af en studiegruppe på erhvervsøkonomi i Aarhus.

- Jeg synes, at det var ret nice. Det gjorde, at man lærte nogle nye mennesker at kende på rusturen, hvor man ellers måske er tilbøjelig til at gruppere sig ret hurtigt, fordi det hele er nyt.

Meningen er, at algoritmen ikke matcher studerende ud fra ligheder, men ud fra forskelligheder, fortæller Jacob Nielsen fra UniHelpr, der mener, at det er den bedste måde at sammensætte grupperne på.

- Vi sigter efter at lave grupperne så forskellige som overhovedet muligt ud fra deres kompetenceprofiler; så kommer der måske ikke et clash mellem to, der gerne vil tage beslutningerne, og der kommer lidt skæve ideer ind imellem. Der er både introverte og ekstroverte typer i alle grupper.

Mange falder fra

Ifølge organisationen Danske Universiteter falder 14,1 procent af de nye studerende på landets universiteter fra inden for det første år. På Aarhus Universitet er det 15,3 procent.

Den nye gruppe på fem studerende, der alle læser erhvervsøkonomi, er foreløbig glade for matchet, siger Theis Thesbjerg Jensen.

- Vi har valgt at køre det videre totalt uforpligtende, hvor vi har sagt, at hvis man gerne vil finde nogle andre at arbejde sammen med, så er der no hard feelings, men vi er som udgangspunkt klar til at give det et skud, fordi det er ret fedt at arbejde med mennesker, som man måske normalt ikke ville arbejde så tæt sammen med.

Theis Thesbjerg Jensen er glad for sin studiegruppe, som han har fundet igennem en algoritme.

UniHelpr får 100 kroner af Aarhus Universitet per studerende, der er matchet i en studiegruppe. Foreløbig er det ikke for at tjene penge, men det kan jo komme, fortæller Jacob Nielsen.

- Vi går efter at få så mange uddannelser i folden som overhovedet muligt, for selvfølgelig skal vi tjene penge og have en bæredygtig forretning. Andre uddannelser vil gerne se, at det virker først, så nu kører det her i Aarhus.

Prodekan for uddannelse på Aarhus BSS under Aarhus Universitet Per Andersen er begejstret.

- Det er en formidabel ide. Vi har gjort det tidligere, men her er det brugt på en måde, som er ny, og ved at sætte strøm til er det en betydelig mere overkommelig opgave, end vi tidligere har oplevet, siger han.