Ali er en af hundrede, der stod i for at blive testet i Gellerup: ’Jeg kender mange, der er smittet’

Aarhus Kommune og Region Midtjylland sætter ind med mobile testenheder over for smittespredning.

Ali Ahmed kender flere, der er blevet indlagt med covid-19, derfor ligger det ham på sinde selv at blive testet. (Foto: Rasmus Kynde © Dr Østjylland)

Her til morgen er en mobil testenhed blevet sat op i Gellerup i Aarhus for at hjælpe med at knække den smittekurve, der de seneste dage er steget markant i Aarhus Kommune.

Her ses en af to mobile testenheder, som skal køre rundt i Aarhus Kommune for at styrke smitteopsporingen. Lige nu er den i Gellerup. (Foto: Rasmus Kynde © Dr Østjylland)

En stor del af de nye smittede i Aarhus har somalisk baggrund, og derfor er det naturligt at køre testenheden til Gellerup, lyder det fra borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S).

- Vi kan se, at her er der en vis koncentration af smittede, og derfor har vi også en formodning om, at der kan være endnu flere smittede. Flere herude er også bekymrede for, om de er smittede, siger han.

Et kvarter efter åbningen af den nye testenhed kl. 9 torsdag morgen, stod omkring 100 mennesker i kø, og det er positivt, mener borgmesteren.

Den mobile testenhed vil være til stede i Gellerup både torsdag og fredag. (Foto: Rasmus Kynde © Dr Østjylland)

- Heldigvis er der jo mange, der gerne vil testes. Det er rigtig positivt, for det øger vores muligheder for at lave smitteopsporing, siger han.

Ali Ahmed er en af dem, der havde taget plads i køen for at blive testet.

- Jeg kender mange, der er smittet med corona, og jeg har været tæt på dem, siger han.

Ali Ahmed har selv somalisk baggrund og flere af dem, han kender, er blevet meget syge af virusset og nogle er også blevet indlagt med covid-19.

- Det er vigtigt for mig at vide, om jeg er smittet - også i forhold til de andre, jeg er tæt på, siger han.

Informationsplakater sat op på somali

Den seneste uge er antallet af konstaterede smittetilfælde i Aarhus Kommune steget til knap 150 personer.

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at fra tirsdag til onsdag var 42 nye tilfælde i Aarhus. Det udgør over en tredjedel af de i alt 112 nye konstaterede smittede på landsplan det seneste døgn.

De nye smittetal har fået Brabrand Boligforening til at tilbyde hjælp med at dele information om retningslinjer og forbehold. I går var medlemmer af foreningen rundt i opgange i Gellerup for at sætte nye informationsplakater op.

- Normalt kommunikerer vi jo kun på dansk, men fordi der er så stort et antal smittede med somalisk baggrund, har vi valgt at hænge plakater op på både dansk og somali, siger direktør i boligforening Keld Laursen.

Han understreger, at boligforeningen har informeret løbende og hængt materiale op.

Men selvom Keld Laursen nu er ude med plakater – også på somali, er det ikke kun et spørgsmål om oplysning, mener han.

- Jeg tror, alle samfundsgrupper er blevet lidt mere afslappede med at få sprittet af og overholde afstandskrav og så videre. Det gælder også mig selv, og jeg har også brugt det her som anledning til at minde mig selv om, at man skal være mere påpasselig, siger Keld Laursen.

Mobilenhed kører videre til andre steder

Der er allerede flere testtelte i kommunen, men de to mobile enheder skal gøre det nemmere for folk at blive testet.

Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune, mener, det er positivt, at så mange har valgt at lade sig teste. (Foto: Rasmus Kynde © Dr Østjylland)

- For nogle kan det være nødvendigt at have muligheden tæt på, enten fordi man skal på arbejde, eller fordi man ikke er så mobil. Jeg tror, det vil få flere til at lade sig teste. Og det vil vi rigtig gerne have, at folk gør, lyder det fra borgmester Jacob Bundsgaard.

I de kommende dage skal 4.000-5.000 medarbejdere i Aarhus Kommune testes. Det gælder blandt andre medarbejdere, der arbejder på plejehjem eller kører ud til ældre borgere i deres egne hjem.

For at kunne nå at lave de mange test, er der også dedikeret en mobil enhed til at teste medarbejdere på forskellige arbejdspladser, fortæller borgmesteren.

Region Midtjylland ønsker desuden at uddanne nogle af de kommunale medarbejdere i at teste sig selv og hinanden.

- Indtil vi har kapaciteten til, at medarbejderne kan teste sig selv, vil bilerne her køre rundt og hjælpe til, siger Jacob Bundsgaard.

Facebook
Twitter