Allergibehandlinger giver livstruende bivirkninger

Ifølge professor i lungemedicin Vibeke Backer burde man ikke bruge binyrebarkhormon imod almindelig pollenallergi, fordi bivirkningerne er for alvorlige.

Selvom lange næser og røde øjne kan være frustrerende, bør man overveje det nøje, inden man får en sprøjte imod pollenallergi. Det fastslår ny undersøgelse. (Foto: ARKIV © Colourbox)

Mange pollenallergikere tyer til en indsprøjtning for at komme af med røde øjne og løbende næse, men det kan have alvorlige konsekvenser.

En ny undersøgelse viser, at indsprøjtningen, der betår af binyrebarkhormon, kan give sukkersyge og afkalke knoglerne.

Pollenallergikere bør ungdå binyrebarkhormon

Vibeke Backer er professor i lungemedicin og en af personerne bag undersøgelsen. Hun mener, at indsprøjtningen er så risikabel, at den ikke burde bruges som et middel mod almindelig pollenallergi.

- Både høfeber og allergi i øjenene er svære lidelser, fordi man bliver alment påvirket af det. Men det er intet imod at udvikle sukkersyge eller knogleafkalkning, som kan give knoglebrud, siger Vibeke Backer.

Indsprøjtningerne kan øge risikoen for knogleskørhed med 60 procent og risikoen for diabetes med 40 procent.

Det fortæller læge og Ph.d. Kristian Aasbjerg, der også har været med til at udarbejde undersøgelsen.

- Selvom risikoen er svært forhøjet, er der selvfølgelig få, der får de alvorlige bivirkninger. Men man kan i hvert fald sige, at indsprøjtningerne er unødvendige, fordi der findes bedre alternativer, siger han.

Det er kendt, at binyrebarkhormon kan have alvorlige bivirkninger i andre behandlingssammenhæng, men allergikernes foretrukne våben også havde konsekvenser har hidtil været ukendt.

- Jeg havde ikke forestillet mig, at når unge og voksne får en sprøjte med binyrebarkhormon en, to eller tre gange i løbet af pollensæsonen, at det var et problem, siger Vibeke Backer.

Læger bruger fortsat binyrebarkhormon

Selvom undersøgelsen dokumenterer sammenhæng mellem binyrebarkhormon og de alvorlige bivirkninger, så bruges sprøjten stadig i kampen mod allergi.

Men lægerne er blevet mere forsigtige med at give sprøjten til allergikere.

Det vurderer Jette Dam-Hansen, der er næstformand i Lægeforeningen og selv har praksis i Aarhus.

- Jeg tror, holdningen til indsprøjtningen har ændret sig. Vi er blevet mere og mere opmærksomme på blandt andet knogleskørhed, som efterhånden er blevet en folkesygdom, siger hun. Holdningen har ændret sig til, at vi skal være mere tilbageholdende med at give binyrebarkhormon imod pollenallergi, siger Jette Dam-Hansen

Facebook
Twitter