Amatør-musikere får også alvorlige høreskader

Heavy-rock-sanger Brian Johnson risikerer at blive døv - men også amatører er i fare.

Efter mange års heavy-rock for fuld skrue risikerer AC/DC-sanger Brian Johnson at blive døv. (Photo by Hagen Hopkins/Getty Images) (Foto: Hagen Hopkins © Getty Images)

Det australske heavy-rock-band AC/DC har netop meddelt, at det midlertidigt stopper sin store turné i USA, fordi bandets 68-årige forsanger Brian Johnson efter et langt liv med musik for fuld tryk risikerer at blive døv.

Men det er ikke kun professionelle musikere, som har spillet i årevis, der risikerer at få høreskader og tinnitus. Det gælder også hobby- og amatørmusikere.

- Jeg har fået tinnitus på begge ører, siger den 24-årige forsanger Victor Kim fra det aarhusianske amatørband Narcosatanicos.

Han har spillet i 10 år, og høreskaden begyndte at melde sig, da han var færdig med gymnasiet.

- Jeg er begyndt at bruge ørepropper, men det gjorde jeg ikke tidligere, siger Victor Kim.

Også de klassiske amatørmusikere bliver ramt af høreskader, siger Winni Siig Nielsen, orkesterkonsulent i den selvejende institution Dansk Amatørmusik, hvis opgave det er at styrke og udvikle amatørmusikken.

Hun hører tit om problemet med høreskader.

- Blandt orkestermedlemmerne har vi en del, der har spillet i mange år, og hos dem begynder høreproblemerne at melde sig, siger hun.

Winni Siig Nielsen tilføjer, at når orkestermedlemmerne har høreproblemer, kan det være svært for dem at indgå i samspillet med de øvrige musikere.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.